Göztepelist : Merhaba ilk önce bu yoğun dönemde bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz ilk önce sizi tanıyarak başlamak istiyoruz bize biraz kendinizden bahseder misiniz.
Daut : 1934 Manisa Kırkağaç doğumluyum. 1958-59 yüksek ticaret mezunuyum. 62-63te Adana bölgesi SSK müdürlüğü yaptım. 28 yaşında Manisa’nın Kırkağaç Belediye başkanı seçildim ve iki dönem üst üste bu görevi yerine getirdim. Daha sonra Adalet Partisinden Milletvekili seçildim ve bir dönem milletvekilliği yaptım. 1973-74lerde Türkiye Odalar ve Borsalar birliği genel sekreterliği, daha sonra da Tariş Genel Müdürü oldum. Daha sonra Zirai Donatım İdare Meclisi üyeliği, Kızılay'da yöneticilik yaptım. En son 1987-90 arasında Tarım Bakanlığı Danışma Kurulu Başkanlığı yaptım. 1990'dan beri sade vatandaşım. gelirsek şu an emekliyim.

Göztepelist :Bu günlere gelmeden biraz eskiden bahsedersek Göztepede ilk kez nasıl görev aldınız?
Daut : O zamanlar ben Tariş Genel Müdürü idim ve Göztepeyi yakından takip ediyordum her hafta maça mutlaka gidiyordum. Ve zamanın yöneticileri ile Haşmet Uslu, Ahmet Sevil, Muhittin Ekiz vs ile hoş bir diyaloğum vardı. O zaman onlara dedim ki bu kulüp önemli bir kulüp niye şunları şunları yapmıyorsunuz falan diye sohbet içersinde uyarılarım oluyordu. Daha sonra bir gün bana dediler ki senin güzel fikirlerin var o zaman gel seni başkan seçelim bizde senin yönetimine girelim camia büyüklerinden sana güzel bir yönetim kuralım sen bu işi yap. Biz de seve seve kabul ettik ve Göztepemize başkan seçildik. 1976-78 arasında başkanlık yaptım. 76-77de düştük ertesi sene çıktık. Seçildikten sonra Daha sonra yönetimimizde olan arkadaşlar tek tek istifa ettiler ve sonuç itibariyle 3-4 kişi kaldık. (Özdemir Arnas,.Fevzi Şaşal vs).

Göztepelist : Fatih Terimin Adana Demirspordan Gsye transferine bağlı oarak düştüğümüz sene yani...
Daut :Evet doğru hatırlıyorsunuz. Orduspor bize oyun oynadı son maç biz Cumartesi Orduspor’a 2-1 yenildik, ertesi gün Gsde Adana Demir ile oynuyordu, Gs galip gelse biz ligde kalıyorduk, Fatih Terim Adana Demirspor kaptanıydı o maçta bir gönül şikesiyle berabere kaldı ve Terim ertesi yıl Gs’ye gitti. 77-78de Rize ile kapıştık, zamanın bakanı Mataracı’nın Rize’ye desteine rağmen hakkımızı yedirmeden şampiyon olduk.

Göztepelist : Türkiye’nin tek büyük kulübü olarak anıldığımız Efsane takımdan sonra birara sizin dönemlerde iniş çıkş devri, ardından iniş ve çıkamayış devri başlıyor yorumunuz?
Ben efsane takımın yöneticisi idim. O zaman her nedense futbol takımının dışında kaynak yaratılmamış, bilmiyorum şartlar mı öyle gerektirmiş. O amanlar ek gelir (naklen yayın, toto loto vs) olmaması ve her şeyin yöneticilerin cebinden karşılanması da önemli olmuş olabilirve tabii İzmir takımlarının husumeti. Diyorum üstüne basa basa, birbirlerinin gözünü oymuşlardır.

Göztepelist : Geçmişe baktığımızda kulübümüzü yöneten kuşaklar arasında çok keskin geçişler oluyor. İşte efsane yöneticilerden sonra Ahmet Sevil’in, Muhittin Ekiz’lerin içinde yer aldığı kuşak geliyor ama onlardan önceki kuşak birden yok oluyor sonra siz geliyorsunuz onlar biranda yok oluyor daha sonra, Levent Ürkmez, Bülent Özkul kuşağı diyebileceğimiz son dönem yöneticilerimiz geliyor sizler yokoluyorsunuz En sonunda İskender Tuğsuz geldiğinde onlar ortadan yok oldular yani kuşaklar arası bir kademeli geçiş olmuyor yeni birileri geldiğinde diğerleri tamamen yok oluyor bunun sebebi ne ?

Daut : Şimdi o yıllara dönersek Ahmet Sevilin içinde bulunduğu yöneticilerimiz çok değerli yöneticilerimizdi ama kendilerine o kadar çok gidilmiş ve o kadar çok görev beklenilmişti ki bu iş onlar için artık bir hobi olmaktan çıkmıştı bir zorunluluk haline gelmişti ve bu nedenle de hepsinde bir yılgınlık oluşmuştu o yüzden de görevi alacak yeni bireyler çıktığında eskiler hemen ortadan çekiliyorlar bu o zaman da ondan sonraki zamanlarda da böyle gerçekleşti. Bunun en büyük sebebi de biz her zaman destek olmak isteyen insanların üzerlerine çok gittik yani az versin ama hep versin demedik çok versin hemen versin dedik bu nedenle de insanları kısa sürede bu işten soğuttuk. Bu işi insanlar için bir hobi olmaktan çıkardık en önemli sebebi budur.

Göztepelist . O zamanki kulüp gerçekten çok başarılı bir dönemden daha yeni çıkmıştı neden bu kadar yardıma ihtiyacı vardı kendi ayakları üzerinde duramıyordu.
Daut : Şimdi o dönemleri eleştirmek bizim haddimize değil aramızda olanları şükranla olmayanları rahmetle anıyorum ama efsane yıllar diyebileceğim yıllarda yönetim anlayışı varsa yoksa futbol takımımıymış yani kulüp için hiçbir şey yapılmamış tüm yatırımlar tüm harcamalar futbol takımına yapılmış bir tesis bir alt yapı kurulmamış ve o futbol takımı da miyadını doldurunca Efsane Göztepe den geriye maddi anlamda hiçbir miras kalmamış. O yıllarda başlayan ve bugünlere kadar devam eden ekonomik krizin en önemli nedeni budur.

Göztepelist : Bu günlere dönersek yeniden sahaya inmenizin nedeni nedir.
Daut : Bakın ben 71 yaşındayım ve benim hayatım boyunca Göztepe çok başarısız dönemler geçirdi. Sportif anlamda çok büyük kaoslara girdi. Hiç istemeyeceğimiz insanlar tarafından yönetildi. Ama hiçbir zaman saygınlığını bu kadar kaybetmedi hiçbir zaman Göztepe markası bu kadar zarar görmedi biz o yıllarda deplasmana gideceğimiz zaman 15 gün 1 ay önceden o bölgenin otellerinden teklifler alırdık ne olur bizde kalın size % 30 % 40 indirim derlerdi Bizde o zamanda para yoktu ama bizi konuk etmekten dolayı gurur duyarlardı. Bugün ise neredeyse her deplasmandaki otele Göztepenin borcu var bir çoğu ile mahkemelik. Parasızlığa hatta sportif başarısızlığı lafım yok bunlar Göztepe nin bugünkü sorunu değil bunlar Göztepe nin 30 senelik sorunu ama iş saygınlığın zarar görmesine markanın zarar görmesine Türkiye nin her yerinde binlerce taraftarı milyonlarca sempatizanı olan bir takımın ismine zarar görmesine asla gönlüm razı olamaz ve olmadı da zaten. Sosyal ve ahlaki çöküntü yaşandı. Benim ve arkadaşlarımın en büyük gayesi bu saygınlığımızı yeniden kazanmak yeniden tüm Türkiye tarafından kabul edilen sempati duyulan bir kulüp bir dernek yaratmak.

Göztepelist :Kurmsallaşmanın yönetsel süreklilik kısmı için çok sevindirici söylemleriniz var açar mısınız?
Daut : Bunun için ilk olarak camiamızın bizi dernek yönetimine seçmesi gerekiyor. Bugüne kadar kulüp zorunlu olarak parası olan kişilere verilmiş onlar da kafalarına göre hareket edip kimseye hesap vermeden istediklerini yapmışlar. Bunun yanlışlığını parası olan kişiye sen bunu al da bir yerlere getir demenin yanlışlığını çok acı faturalarla öğrendik. Bir hesap sistemi kurmanın faydalı olacağını düşünüyoruz hala bir divan kurulu yok. Diğer çeşitli komiteler de kurarak bunların yönetimle eşit derecede söz sahibi olmasını istiyoruz. Başkanlar kafalarına göre hareket edememeli arkalarında ve üstlerinde bir divan kurulu olduğunu bilmeli. Bugün basın toplantısında yönetim aday kadromuzu açıkladık 25 asil 25 yedekten oluşuyor ama şunu da ifade etmek isterim ki yedek listede bulunan arkadaşlarımızda fiilen bizimle beraber çalışıyorlar sadece yapı gereği yedek listede yer alıyorlar. Dernek yönetimini aldıktan sonra hemen tüzük çalışmalarına başlayacağız ve derneğimizi tekrar bir başkan hükümdarlığına bırakmayacak bir tüzük hazırlayacağız divan kurulu haysiyet kurulu kuracağız ve bu kurullara başkanı kontrol edebilir gerektiğinde uyarabilir gerektiğinde cezalandırabilir bir kişilik kazandıracağız bunun yanında çalışma komiteleri kuracağız ve bu tüzüğü yürürlülüğe koymak için de olağanüstü genel kurula gideceğiz zaten bu çalışmalar yapıldıktan sonra ben ve şu an yönetimde olan Bülent Özkul gibi Çoşkun Gencerler gibi birkaç arkadaşım divan kuruluna geçip yönetimi Sn. Atilla Kısmetli ve ekibine bırakacağız. Dinan kurulu köstek değil destek kurulu olacaktır bir destek ve süzgeç görevi görecek. Bazı demokrasilerde millet meclisi ve senato var onun gibi süzgeç görevi görecek. Önüne gelenin kulübü politika vs için basamak yapmasını, her para veriyorum diyenin başkan olamayacağı bir sistem oluşturacağız. Biz kulübün son şansıyız.

Göztepelist Bu değişikliklerden sonra başkan Atilla Kısmetli olacak gözüküyor öyle mi?
Daut : Evet

Göztepelist Sn Kısmetli’ye platform olark güveniyorsunuz..
Daut : Evet . Endişe edilmemelidir. Bu arkadaşların kötü tanınmasının sebebi baştaki arkadaşımızdır. .

Göztepelist Listede kimler var?
Daut : Kısmetli’nin listesine ek olarak ben, Bülent Özkul, Adil Artuner, Faruk Şamlı var. İstediğimiz tüzük değişikliklerinden sonra yönetsel kurumsallaşmayı sağlayınca biz çekileceğiz.

Göztepelist : Peki AŞ için projeleriniz neler nasıl alacaksınız?
Daut : Bu konuya gelince ilk önce yaşadıklarımızdan bahsetmek istiyorum. Ve şunu açıkça ifade etmek istiyorum ki biz AŞ yi almadık değil bize AŞ yi vermediler biz AŞ genel kurulundan üç gün önce Sn. Erdem Meço ile ki şu an yetki onda her konuda anlaştık. Dernek genel kurulunu alacağız ve ondan sonra da AŞ genel kurulunu yapıp AŞ yi de alacağız. Artık ne oldu nasıl oldu bilmiyorum Sn. Erdem Meço bir gün sonra bizi arayıp bu olayın bu şekilde olamayacağını iletti ve zaten bir gün sonra da Sn. Tuğsuzun yönetimini AŞ nin başına getirdi. Bundan sonra ne olacak biz derneği aldıktan sonra gerek TMSF nezdinde gerek Dinç Bilgin nezdinde gerekse fedarasyon nezdinde görüşmeler yapacağız zaten şu an ön görüşmeler yaptık bize derneğin yönetimini alın bir yetkiniz olsun gelin öyle görüşelim dediler biz bu görüşmeleri yapacağız ve kendilerine öneriler de götüreceğiz tabi şu işin selameti için bu önerileri dile getiremiyorum ama elimizden gelenin en fazlasını yapacağız. İstanbulspor Adana’ya yapılan bize de yapılabilir mi? Alacaklı futbolcularla görüşmeler yapılacak onlar da belli fedakarklıklar yapacak.

Göztepelist : İşler ters gitti olmadı ne yapacaksınız ?
Daut : İşler ters gitti AŞ yi alamadık ne yapacağız hemen olağanüstü genel kurul kararı alacağız camiamızı toplayacağız biz bunları bunları yaptık karşılığında bize bunları bunları dediler olaylar şöyle şöyle gelişti ve biz AŞ. yi ne yazıkki alamadık siz ne dersiniz öneriniz nedir diyeceğiz ve camiamızın verdiği karara göre yolumuzu çizeceğiz ama şunu da açıkça belirtmekte fayda var Göztepe Spor Kulübü Derneği Futbol takımsız olmaz..

Göztepelist : Dernek alındıktan sonra hummalı bir çalışmaya girilecek gerek tüzük gerek AŞ konusunda ama bunun yanında amatör şubeler var onlar yürüyen bir yapı ve yeni sezon hızla geliyor amatör şubeler ne olacak ?
Daut : Haklısınız bu yüzden gerekli görev dağılımı çalışmalarını yapıyoruz ve kongreyi alır almaz o şubelerde yöneticilik yapacak olan arkadaşlarım işe girişecekler ama bu vesileyle şunu da belirtmek istiyorum ki basketbol futbol ve diğer sporcularımız veya derneğimizden alacakları olan kurum veya şahıslar platform geliyor paralı geliyor bizim alacaklarımızı hemen ertesi gün gidelim tahsil edelim diye düşünmesinler Kulübümüzün geleceği ve dirliği için her kuruşa ihtiyacımız var bu nedenle herkes fedakarlık yapacak bizde yapacağız sonuçta bugün itibariyle tek kuruş almaları söz konusu değil sn. Tuğsuzun tutumu ortada bizlerle bir ortak noktada buluşmalarını ve her iki taraf içinde iyi olanı yapmalarını bekliyoruz..

Göztepelist : Kalıcı gelir sağlamak için neler planlıyorsunuz?
Daut : Futbol okuluna eğileceğiz. En üst seviyeye çıkarmaya çalışacağız, halı sahaları elden geçirip çoğaltmaya çalışacağız. Bir arsa kiralama üzerinde duruyoruz olmadan tam açıklamayacağız. Gürsel Aksel’e bir alışveriş merkezi vs neden olmasın? Bir stad istiyoruz ne olur hayalci demeyin.

Göztepelist : AŞyi alırsanız Alsancak’ta mı oynayacağız?
Daut : En iyi yerde oynamaya çalışacağız. Elbirlik karar vereceğiz. O zaman tek kişilik oluruz, ben ekip çalışmasından yanayım.

Göztepelist :AŞyi alırsanız borçları ödeyecek mali yapınız var mı?
Daut :Elimizden geleni yapacağız yetmezse camiayı 2-3 kere toplayıp bunları bunları yaptık burada tıkandık siz de elinizden geleni yapın diyeceğiz, oldu olmadı ne yapalım diye soracağız.. Olayı bırakmak bizim vereceğimiz karar değil. Dernek futbol takımsız olmaz.

Göztepelist : Neden Bilgine tepki verilmiyor?
Daut : Ben veriyorum ama yazılmıyor. Diğer arkadaşlarım için ise şu gerçeği bir kenara koymak lazım işadamları basını karşısına almak istemiyor. Benim öyle bir derdim olmadığı için rahatım.

Göztepelist . Sn Tuğsuz hakkında bir şey söylemek ister misiniz?.
Daut : Esasında istemiyorum çünkü başlayınca çok şeyler söyleyebilirim. Kendisi gerçek bir Göztepeli olsa idi yani damarlarında Göztepe yi hissediyor olsa idi bugün itibariyle tüm her şeyi Platforma devredip yoldan çekilirdi kendisi bunu yapmayarak çok büyük hata yaptı Göztepemize çok büyük zarar verdi veriyor. Bunca sene politika yaptım hiç bu arkadaş tipinde bir politikacıya rastlamadım. Aşyi biz almadık değil bize vermediler. Birgün öncesinde Erdem Meço ile anlaşıldı sonrasında ise malum karar verildi.

Göztepelist : Genel kurula dönersek hazırlıklar nasıl gidiyor kolay mı olacak, zor mu olacak.?
Daut : Esasında bu görüşüm nedeniyle arkadaşlarım beni eleştiriyor pimpiriklisin demeye getiriyorlar ama ben hiç kolay geçeceğini beklemiyorum. Esasında şu an ciddi bir oya ulaştık ama o gün orada neler olacak salona girişler nasıl olacak oy kullanımı nasıl yapılacak kongre yarım mı bırakılmaya çalışılacak aklımdan binbir husumet geçiyor. Bu nedenle buradan tüm camiamıza seslenmek istiyorum ne olursa olsun mutlaka kongre salonuna eğer üye değillerse civarına gelsinler orada oluşan bir büyük Göztepe birlikteliği zaten her sorunu çözer. Orada Metin diye bir arkadaşımız var olay çıkabilir. Dün emniyet müdürüne gittik Mehmet Ali Okumuş ile. Kendileri de saygı ile yardımcı olacaklarını belirtiler. Emniyet ve Çevik Kuvvet gelecek. Bizim bir endişemiz şu neden Göztepe dururken Balçova? Balçova polisi olay anaında vurdumduymaz olabilir, bunları bile önlemeye çalışıyoruz.

Göztepelist : Sn. Tuğsuz’u ibra edecek misiniz ?
Daut : Hayır kesinlikle etmeyeceğiz.

Göztepelist . Peki ibra edilmemesi halinde ne oluyor, Sn. Uçar da ibra edilmemişti.
Daut : Tüm hesaplar yeniden inceleniyor bir şey çıkar çıkmaz bilemem ama Sn. Tuğsuzu ibra etmek onun yaptıklarına onay vermek demektir. Böyle bir şey söz konusu bile olamaz.

Göztepelist : İTO nun girişimi hakkında ne düşünüyorsunuz.
Daut : Olumlu düşünüyorum geçen hafta ayın sporcuları töreninde Sn. Demirtaşın konuşmasından çok mutlu oldum zannedersem İTO ve EBSO bir fon oluşturacak ve İZVAK kanalı ile İzmir takımlarına ile destek olucak bu güzel bir gelişme ama şunu da eklemek gerekir ki bugün İzmir takımlarının içinde bulunduğu durumun en büyük nedenlerinden biride birbirlerine olan husumetleridir. Tabiki rekabet olacak tabiki çekişme olacak ama bunu düşmanlığa diğerine zarar vermeye dönüştürürsek hepimiz kaybederiz bu nedenle İzmir takımları her zaman birbirine destek olmalıdır.

Göztepelist : 18 yıllık süreçte bir çok kez derneğin anahtarı valiye gitmişti önümüzdeki süreçte böyle bir şey söz konusu olabilirmi ?
Daut : Asla Eğer ki camiamız bu genel kurulda bize görev verirse değil önümüzdeki süreçte bir daha hiçbir zaman derneğimizin anahtarı valiye gitmez çünkü kuracağımız sistem buna asla izin vermez ama camiamız bize sahip çıkmaz kongreye gelmez bir takım kişilere meydan bırakırsa bilemem.

Göztepelist : Alsancak Stadı’nın önündeki Altay ibaresi sizi rahatsız etmiyor mu?
Daut : Benim başkanlığımda da rekabet üst düzeydeydi ama dostluk hüküm sürüyordu kimsenin hakımızı yememsi için kamu kuruluşları dahil elimizden geleni yapacağız. Herkes hakkı olanı alsın.

Göztepelist : Profesyonel taraftarlık müessesesi hakkında ne yapacaksınız?
Daut : Böyle şeylere müsaade etmeyi düşünmüyoruz.

Göztepelist : Ömer Dinçer ayrılmış neden?
Daut : Tam olarak bilmiyorum. Kendisine ayda 3.000 usd ile profesyonelce çalışabileceği bir sistem veremememiz olabilir. Kendisi İskender Tugsuza benden daha cok yukleniyordu ama sonradan o tarafa geçti.(Bu soru ertesi gün ve bugün (14 Haziran) telefon ile sorulmuştur)

Göztepelist : Son Olarak söylemek istediğiniz bir şey ?
Daut:Şirket ticari olarak kayyuma gitmek ya da iflas etme yolunda, bu durumda yok olma tehlikesi var. Kararı federasyon veriyor. Ayrıca TMSF üzerinden bazı manevralar da yapılabilir gittik konuştuk TMSF ile ama resmi bir sıfat gerekiyor. Son olarak sizler gibi her Göztepelinin sapı var çöpü var demeden kıulüp için elinden geleni yapmasını diliyorum.

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter