GöztepeLIST:Osman bey kısaca kariyerinizden bahseder misiniz?

Osman Gençer:1959 doğumluyum. Ben 1978 yılında spor muhabiri olarak göreve başladım YeniAsır'da. Almanca bildiğim için çeviri yapmak için aldılar işe ama spor servisinde amatör maçları takip ettim.Daha sonra yurtdışı ile bağlantımız vardı 1972 yılında ben Fransa'ya gitmiştim.Ailem Fransa'ya yerleşik.Ortaokulu Almanya'da okudum,lise 1'i okudum daha sonra Fatih kolejinde liseyi tamamladım ve tekrar Fransa'ya gidip Strausburg Üniversitesi Fransız dili bölümünü bitirdim.Bu arada 1978'de Yeni Asırla tanışıklığım oldu.Fransa'dayken Yeni Asırın Avrupa'daki tüm işlerine ben gittim.Hem öğrencilik yapıp hem de çalıştım. 1984 yılında Türkiye'ye döndüm, spor müdürü oldum Yeni Asır'da. 1989 yılında Fotospor Ege bölge temsilcisi oldum.Burada yaklaşık iki yıl kaldım,daha sonra Hürriyet'e geçtim ve en son olarak 94 yılında Yeni Asır'a yazı işleri müdürü olarak geri geldim. Şu anda Genel yayın yönetmeni ve yayın grubu başkanı olarak çalışıyorum. Toplam 24 yıllık gazetecilik geçmişim var.

GöztepeLIST:Şu andaki görevinizin mahiyeti nedir?

Osman Gençer:Şu anda tüm yayın grubu bana bağlı. Daha önce Hamdi Beyin yaptığı görev bu. Yeni Asır, Sabah, Egeli Sabah, Yeni radyo, Romantik radyo ve Yeni TV kendi yöneticileri de olması dışında en üstte bana bağlı olarak çalışıyorlar.

GöztepeLIST:Yeni Asır ve Sabah yönetiminde süreklilik olmamasının nedeni nedir?

Osman Gençer:Yeni Asırın üst yönetiminde süreklilik derken son on yıl Sn. Aydın Bilgin vardı bir kere. Daha sonra Sn. Türkmen 1.5 yıl kaldı onun dışında ise bir değişiklik olmadı. Sadece özel nedenlerden dolayı ayrılıklar oldu.Yeni Asır ve onun yönetim biçimi ile ilgili değildi bu ayrılıklar.

GöztepeLIST:Tuttuğunuz takım?

Osman Gençer:Ben Hatay'lıyım. Üçyol ve Bahçelievlerde büyüdüm.Bizim oraları İzmirspor ve Göztepe'li.Benim amcam İzmirspor'un kuruluşunda görev almış. Direkt ilgili değilim belki ama İzmirsporluyum diyebilirim.

GöztepeLIST:Hamdi Türkmen döneminde listemiz üyelerinden biri olan Sn Bülent Buzan'ın "Taraftarın Bülent Abisi" isminde köşesi vardı.Yönetim değişikliğinden sonra neden yayından kaldırıldı?

Osman Gençer:O konu ile direkt bir bilgim yok.Bülent Bey Hamdi Türkmen vasıtası ile başladı köşe yazılarına, ben de o zaman bunu onaylamıştım. Ayrılma konusu ise sanıyorum kişisel bir neden yok.Bu durum spor servisinin o anki taktiridir. Sayfalarımız bazen artıyor bazen azalabiliyor.Dünya kupası nedeni ile sıkıntı var.Bu özel durum nedeni ile geçici olarak böyle bir uygulama yapılmış olabilir, ileride yeniden başlama durumu her zaman mümkündür.

GöztepeLIST:Peki bu tür bir uygulamada sizin içerik hakkında sınırlandırmanız olur mu?

Osman Gençer:Hiç kimseye müdahele etmeyiz kişilik haklarına saldırı olması durumu dışında tabii. Bazı konularda dışarıdan o kadar yanlış anlaşılmalar oluyor ki olaylar dallanıp budaklanıyor ve olmayan birşey oluyormuş gibi gösterilebiliyor.

GöztepeLIST:Ulusal ve yerel bazda en beğendiğiniz köşe yazarı?

Osman Gençer:Hıncal Uluç'u beğenirim.Ayrıca Ertuğrul Özkök,Bekir Coşkun ve Selahattin Duman'ı da beğenirim.

GöztepeLIST:İdeal bir köşe yazarından bir köşe yazarı olarak beklentiniz?

Osman Gençer:Bence köşe yazarlığında farklı bir dönem yaşıyoruz. Yorum yapmak kolay bir iş.Sonuçta herhangi bir konuda kendi görüşünüzü oturur yazarsınız.Türkiye'de köşe yazarlarının % 80'i bunu bu şekilde yapıyorlar. İçinde haber olan bilgi olan yazılara değinmeliler ki içinde hem yorum hem de okuduğunuz zaman bilgi olabilsin.Kimse benim yorumumu hergün okumaz ama ben onu bilgi ile destekler isem o zaman bu insanlara ilginç gelebilir.Bence köşe yazarlarını yazılarının içinde mutlaka bilgiye yönelmeleri gerekir.Bilgi emek istiyor.

GöztepeLIST:Ulusal ve yerel basın arasındaki farklar ne olmalı?

Osman Gençer:Şimdi ben size yarınki tüm ulusal basının manşetlerini söyleyebilirim ama Yeni Asır'ınkini kimse bilemez.Çünkü biz onların verdiği haberleri de verip ilaveten ön plana yerel haberleri çekiyoruz çekmeliyiz de bizim işimiz bu. Ulusal basın kulvarında değiliz ve ulusal basınla da yarışmıyoruz ama biz kendi kulvarımızda ulusallığı da bünyemize katarak 1 numara olarak koşuyoruz.

GöztepeLIST:Kişisel olarak spora bakışınız nedir?

Osman Gençer:Hayatımın en önemli ayrıntılarından biridir spor. Çok iyi futbol oynardım hatta Bayram Erbil döneminde transfer teklifi aldım Göztepe'den 1984 yılında. Göztepe-Yeni Asır takımı kurmuştuk Bayram Hoca da bizi çalıştırıyordu.Bizim spor müdürü Şevket Özçelik'ti ona dedi ki bunu alalım Göztepe'ye. Şevket abi izin vermedi o gazeteci olacak diyerek.Biz hala Göztepe'li eski futbolcularla halı saha maçları yaparız. Bunun yanısıra tenis oynuyorum. Sürekli şunu düşünüyorum: "Emekli olsam ve de sağlığım yerinde olsa spor sahalarından hiç çıkmam."

GöztepeLIST:Yerel bir gazetenin spora bakış açısı ne olmalı?

Osman Gençer:Sadece spor değil her alanda bizim için Ege ve İzmir öncelikle geliyor.Manşet ve haber oranlarımızda herşey yereldir, öncelikle yereldir. Tabiiki ulusal, Türkiye'de neler olmuş neler gelişmiş bunlar da önemli ama bir Mesut Yılmaz'ın bir sözü manşet olabilir ama bizde olabilmesi için o sözün İzmir ile Ege ile ilgili olması gerekir. Bu bağlamda sporda da önceliğimiz Aydındır, Göztepedir, Kskdir, Denizlidir, Turgutludur. Buna özen gösteriyoruz. Bizi tercih eden insanlar bunun için alıyorlar bizi. Bizi çevresinde neler olup bittiğini öğrenmek isteyenler alır ki bu şansı Ulusal basında bulamazlar.GöztepeLIST:Yerel basın özellikle sporda Ulusal basının eksiğini ve ayıbını kapamıyor mu?

Osman Gençer:Tabii Ulusal basın dediğiniz 3 takımın haberlerinden oluşuyor.İstanbul'da spor müdürlüğü yapmak çok kolay.Bana da teklif geldi zamanında orada başarılı olacağımı sanıyorum çünkü topu topu 3 takımı takip ediyorsunuz.Onlara Ulusal basın demek yanlış. Ulusal basın dediğiniz zaman bir Trabzon'u bile zor görüyorsunuz sayfalarında.

GöztepeLIST:Hamdi Türkmen dönemindeki Yeni Asır'ı değerlendirir misiniz?

Osman Gençer:Gene beraberdik zaten o dönemde. Güzel, değişik bir gazete yarattık onun devamını da getiriyoruz.

GöztepeLIST:Asparagas'ı önleme konusunda ne gibi çalışmalarınız var mı?

Osman Gençer:Asparagas haber Yeni Asır'da çok nadir çıkar. List'te okuyorum bizi oyalıyolar gibi şikayetler var. Eğer insanları oyalıyorsak zaten herşeyden önce kendimizi oyalıyoruz demektir.Biz doğruları yazmak durumundayız ama belki zaman zaman o da transfer döneminde oluyor o söz konusu şikayetler.Spor servisi ne oluyor ise onu yazmaya çalışıyor. Bazı haberler tutmuyor olabilir ama bu transfer döneminde olaylar çok farklı gelişebiliyor.Futbolcu geliyor anlaşma yapıyor sonra ertesi günü bir bakıyorsunuz başka takımla el sıkışmış. Bu bizim elimizde olan bir husus değil.

GöztepeLIST:Politika ile yalan arasındaki fark nedir?

Osman Gençer:Tabii bu ikisi arasında bir bağ kuruluyor ama yeni nesil politikacıların biraz daha tutarlı olduğunu düşünüyorum ben.Sn Derviş olsun, Sn Bayar olsun birebir görüşmelerim oldu ve hakkaten eskilerin boş vaadlerin,insanları avutma taktiklerini bunların yapmayacağını düşünüyorum. Eski politikacılar yaptıkları iyi işlerin yanında çok da zarar verdiler. İnanılmaz vaadlerle halkı oyaladılar.O soruya geliyor tabii yapamayacağın işleri vaadetmekle yalan arasındaki çizgi. Biz de bunlara inandık onları değil kendimizi süçlayalım bence.

GöztepeLIST:Yerel taraftarlığın güçlenmesi için neler yapılabilir?

Osman Gençer:Ben insanların nasıl olup ta yaşadıkları kent dışından takım tuttuklarını anlayamıyorum. Yıllarca Strasburg'ta yaşadım oraya zamanında Platini'li Paris Saint Germen gelrdi, kalkıpta kimse güçlü ve yıldızları var diye onları desteklemez, "Paris Paris" diye bağırmazdı. Türkiye'de de bunu sağlamak için öncelikle yerel yöneticilere aslında hepimize görevler düşüyor.

GöztepeLIST:Türkiye'de neden bu eksiklik var?

Osman Gençer:Şampiyonluk yarışının sürekli 3 takım arasında olması, onların maddi güçlerinin olması ve yıldız oyuncuların olması önemli faktörler insanları çekme bazında.Bu konuda Göztepe tarftarı yerel taraftarlığa örnek teşkil ediyor.Burada kentlilik duygusunu az yaşayan insanlar tatmin yollarını başka yerlerde arayabiliyorlar.Ben İzmir'de yaşayan bir insanın kulübünü bilmediği, kokusunu almadığı, stadına, antremanına gitmediği, futbolcusunu sadece tv'den bildiği bir kulübe fanatik derecede nasıl taraftar olabiliyor algılayamıyorum.Bu noktada işin esprisine kaçarsak örneğin Real madrid'i tutmak daha mantıklı çünkü en güçlü olan onlar şu anda.

GöztepeLIST:Son 1 ay içinde Yeni Asır'da Göztepe haberleri azaldı.Bunun nedeni nedir?

Osman Gençer:Dünya kupası ve transferin genelde sönük geçmesi çok büyük ölçüde bunu getirdi.Sadece Göztepe için geçerli değil bu.

GöztepeLIST:Göztepe gibi büyük camiaların geniş kitleleri spora teşvik etme gibi bir misyonu olmalı mı?

Osman Gençer:Bu olağanüstü güzel bir uygulama ama maddiyata bakan bir olay. Avrupa'da kulüpler tesis zengini olduğu için bu kaynaklarını taraftarları ile de paylaşıyorlar. Şu anda Türkiye'de hiç bir kulüp o seviye de değil maalesef uygulamada zor gibi.

GöztepeLIST:Size Göztepe A.Ş yöneticiliği teklif edildi mi?

Osman Gençer:Ben her zaman Göztepe'ye yakın oldum ama benim işim çok ağır. Bir işi tam yapmak daha verimli olur. Her ikisini de ucundan yapacağıma birini tam yapmak isterim.

GöztepeLIST:Göztepe'nin grup dahilinde olması size ne sağladı?

Osman Gençer:Artıları ve eksileri var olayın.Göztepe olduğu için gazeteyi alanlar olduğu gibi buna tepki duyup almayanlar da oldu. Göztepe'ye hep destek olmaya çalıştık ama Martta biz çifte kriz yaşadık. Hem Türkiye'nin kendi krizi hem de Etibank'tan dolayı olan. O zaman yapılabilecek en kolay iş Göztepe'yi bırakmaktı ama sorumluluğumuzu bilgdiğimiz için bunayanaşmadık.Profesyonelce düşünseydik bu kadar zor durumda iken Göztepe'yi bırakmamız gerekirdi ama orada da Dinç Bilgin grubu bir fedakarlık yaptı.Göztepe ile sanıyorum bir duygusal bağ da oluştu. Nereye kadar gider bu ilişki derseniz onu da bilemiyorum, kimse de bilemiyor.

GöztepeLIST:Dinç Bey'in düşüncesi nedir bu konuda?

Osman Gençer:Dinç Bey olumlu.Dinç Bey şu anda İzmir'e de çok sık gidip geliyor.Herşeyle de ilgileniyor. İzmir sevgisine yeniden kavuştu. Sonuçta tabii kendisinin elinde herşey ama kendisi olumlu bakıyor Göztepe'ye.Biz de grup olarak extra bir kriz yaşamaz isek işler iyiye gidecek.Göztepe iyi olursa biz iyi oluruz,biz iyi lursak Göztepe iyi olur. Aramızda böyle bir bağ oluştu.

GöztepeLIST:Yeni Asır Göztepe'yi neden aldı?

Osman Gençer:Öyle bir teklif gelmişti bize Göztepe çok zor durumda ki İzmir'in simge kulüplerinden biri.Dinç beye öylemişler bunu, kendisi de bir bakın bakalım dedi ve yardım edelim amacı ile girdik, bu boyutlara geldi.

GöztepeLIST:Taraftar dışarıdan acaba Göztepe "yük" olarak mı görülüyor diye düşünüyor.Yeni Asır çalışanlarının Göztepe'ye bakışı nedir?

Osman Gençer:O görüş kişiseldir. Kimi yük olarak görebilir kimi de bundan zevk alır.Yük olarak görenlerin fikirleri sadece Yeni Asır'ın maddi imkanlarının Göztepe'ye kaymasından kaynaklanıyor.Bu bize ciddi şekilde yansımıyor.

GöztepeLIST:Sizin için yazılarınızda kadınlara karşı çok saldırgan olduğunuz yönünde eleştiriler var.

Osman Gençer:Çok yanlış anlamışlar. Bende kadın-erkek ayrımı diye bir şey olmamıştır hiçbir zaman. Kadınlara her zaman hakettikleri değeri veririm. Bu eleştirilere cevap verme durumu bile söz konusu değil benim için.

GöztepeLIST:GöztepeLIST hakkındaki görüşleriniz?

Osman Gençer:En sık takip ettiğim sitelerden biri. Gayet güzel buluyorum. Oralarda sağlıklı tartışmalar yapılmalı. Kavga değil de sağlıklı öneriler, sağlıklı tartışmalar ve aklı başında yazılar yazılmalı. Benim köşeme de alıntılar yapabiliyorum, çok faydalandığım, hoşuma iden fikirler olabiliyor. Genelde genç bir kitle yazışor. Orada yazılanlar ile Göztepe'nin özünü görme fırsatımızo oluyor. Taraftarın genel düşüncesi hakkında belli bir fikrimiz olmasını sağlıyor. O açıdan faydalı.

GöztepeLIST:Çok teşekkür ederiz.

Osman Gençer:Ben terşekkür ederim

Bu röportaj 12 Haziran 2002 Çarşamba günü GöztepeLIST tarafından yapılmıştır. Her hakkı saklıdır.

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter