İletişim Kitapevi bu ayın başında “İnadına Göztepe” adlı bir kitap çıkardı. Yakın dostum Serkan Boyacıoğlu’nun derlediği, Tanıl Bora editörlüğündeki kitap Karşıyaka’nın ortasında yetişip iki oğlunu da Göztepeli yapan 2004’te kaybettiğimiz Ahmet Yılmazer’e adanmış.
Kitap bir Göztepe tarihi kitabı değil. Göztepe’nin tarihi, taraftarı, çöküş sebepleri, yaptıkları ve yapamadıkları nedenleriyle incelenmeye çalışıldığı bir derleme.
Halit Kıvanç’ın renkli kalemi ve zengin resim arşiviyle donattığı göz yaşartıcı efsane güzellemesi harika. Murat Gültekingil’in o dönemleri ve bu dönemleri karşılaştıran yazısı bence tüm yöneticilerce okunmalı. Aydın Engin Efsane’li günlerden bugüne gelişi değerlendiren yazısında “Arı bal yapar, bala da sinek üşüşür” derken, son cümlesinde bundan sonrası için “Sonrasını bilemem bildiğim ben hep Göztepeli kalacağım, sade ve sadece Göztepeli.” demiş.
İzmirspor’da, Fb’de, İstanbulspor’da oynayan Bülent Buda Nevzat Güzelırmak üzerinden anlattığı, “Efsane takım” döneminden verdiği benim içimi titreten bir örnekte Nevzat Güzelırmak’ın uzun bir sakatlık döneminden tekrar idmanlara çıkmaya başladığı bir dönemde Hava Harp Okulu’ndan bir grup öğrencinin komutanlarından izin alarak uçaklarına sarı kırmızı boyalar ekleyerek şu anki Gürsel Aksel Stadı üzerinde yaptığı gösteri uçuşunu anlatmış. Geçen sene deplasmanda kaybettiğimiz Bucaspor maçından sonra akşama ev partisinde eğlenen oyuncularımıza ne ilginç bir olay. Anlayana...
Çağatay Çağlar renkli kalemiyle rahmetli Atalay’ı, dostum Mehmet Altan YALI, GöztepeLIST ve Uniforce’u, Birol Özsandık yelkencilerimizi, Gencer Aydar ve Saltuk Özertürk ve Serkan Seymen ağlatan cümlelerle yeni nesil Göztepelileri ve inadına sevgiyi, Özant Önçağ Antalya mahşerini, Serkan Boyacıoğlu Göztepe 2025’i, Sinan Genç Göztepe muhabirliğini, Oğuz Sarvan nasıl Göztepeli olduğunu ve Göztepeli hakem iken Göztepe maçı yönetmeyi, Fatma Aydın kadın gözüyle Göztepeli olmayı anlatmış. Ahmet Talimciler sosyolog gözüyle son 15 yılda gerileyen İzmir futbolu ve Göztepe’yi irdelemiş. Hakan Taşpınar herhalde yeryüzünde en çok Göztepe maçı seyreden insanlardan biri olan Fethi Yurttaş ile “Efsane” dönemi ve bugünü karşılaştırmış. Ben kurumsallaşamama sürecimizi incelemeye çalıştım. Sonuç olarak İsmail Özelçinler, Metin Gökalp, Yiğiter Uluğ, Okan Yüksel, Gülru Melisa Tiryaki ve Tanıl Bora’nın da katkılarıyla 226 sayfalık eser ortaya çıkmış.
Yazısının sonunda oynadığı takımları sayan ama “Hep o efsane takıma öykündüm, keşke ben de onların arasında olsaydım dedim olmadı… Yıllar sonra bu vasıta ile Göztepe’nin içinde olmak benim için onurların en büyüğü…Tek bir şansım olsa ve sorulsa “Neyi yaşamak istersin?” diye “o yıllar” derim.” diyen Sn. Buda’nın yazısını ve çeşitli yerlerinde gözyaşlarıma hakim olamadığım birbirinden güzel 23 yazıyı 26.000 bileti alınmasına rağmen 8.000 seyirci toplayabilen, Göztepe’nin tarihi boyunca elde ettiği başarılara önümüzdeki yüz yıl içinde bile ulaşması zor kulüplere her türlü desteği verip Göztepe’nin hakkıyla elde ettiği destekleri vermemek için direnenlerin, iki İzmir takımının Türkiye Kupası finali oynadığı günlerden bugüne gelişi sorgulamayıp, İzmirli olarak bana küçük düşürücü gelen, iki İstanbul takımının Federasyon Kupası finalini İzmir’e getirmek için “Özel uçak verelim.” fikrini yaratanların, Göztepe’yi en üst ligden dördüncü lige düşürenlerin, taşıdıkları formanın değerini bilmeyen, yetiştiği kulübe tek kuruş para kazandırmadan giden ve gitmeye çalışan futbolcu ve sporcularımızın ve camia büyüklerimizin ve tabii ki tüm Göztepelilerin okumasını tavsiye ediyorum.
Kitap D&R internet şubesinde 9.86 YTL.
Son söz; teşekkürler Serkan Boyacıoğlu. Teşekkürler Tanıl Bora, teşekkürler İletişim Kitapevi.
Oğuz Reşat Sipahi
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.