on günlerdeki önemli bir konu AŞ olmakla ne kazanıldı?

Bu seneki bütçe 8.000.000.000.000 olarak belirlenmiş. Yaklaşık 4,500.000 USD TV geliri ki kurdan dolayı maksimum 5.000.000.000.000 TL eder gibi geliyor, gerisi kombine, hasılat, forma reklamı olarak planlanmış olmalı diye tahmin ediyorum. Sayın Levent Ürkmez’in de dediği gibi ne az ne de çok.

Malatya ve Diyarbakır uzun süre başkan bulamadı, Altay ve Bursa’nın durumu da kritik.ıyor.


Öte yandan Kocaeli’nin bu seneki bütçesi 17.000.000.000.000 TL: Bunu nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama öyle.


Kanaatimce AŞ olmasaydı bu sene en iyi ihtimalle karşı kıyıdakilerle Denizli’de karşılşıyor olurduk.

Peki AŞ olmanın avantajları iyi kullanıldı mı? Bence de hayır.

Futbol kar ettiren bir sektör değil Türkiye’de.

En büyük gelir süper ligde orada bile 5.000.000 USD değil TV geliri ki bunda adaletsiz dağılımın payı da büyük.

Süperligdeki takımların diğer gelirleri hasılat ki biz en şanslılardan biri olmamıza rağmen bu sene bile kesintilerden elimize birşey kalmadı ve gelecek sene için önemli çalışmalar var. Fakat tulum gelir getirsek bile maksimum toplanacak para 2.000.000.000.000 TL olur.

Başka bir gelir forma reklamı bu konuda medyanın gücü ile ancak ilinci devre birşeyler yapılabildi. Seneye umarım en az bu seneki kadar bulunur.

Dünyadaki kulüplerin başka bir gelir kaynağı ne? Logolu resmi eşyaların satımı. Bu sene ciddi bir girişim yapıldı ama ne yazık ki taraftarımıza pahalı geldi. Mallatrın kalitesi çok tartışıldı o mallar üçlü ligarşiden renkdaşımıza mal yapan firmaya yaptırıldı. Pahalı mı taraftarımızın çoğu öğrenci, bu açıdan ucuz olmadığı doğru. Bu konuda forma konusunda çok eleştiri alındı bu konuda gerçekten bizim liste olarak-kulübümüzle yapmaya çalıştığımız girişim bir ilk olacak ama bu girişim de gösterdi ki tüm logolu ürünlerden optimum şartlarda elde edilebilecek net gelir 100.000 USD’yi zor geçer.

Burada bir takım sorulara yanıt aramaya çalışmakta fayda görüyorum.

Göztepenin maçlarına bu sene kaç farklı kişi gitmiştir?

Göztepenin İzmir’de ve Türkiye’de kaç taraftarı vardır?

Göztepe her taraftarından kaç para alabilmektedir?

Biz mesela 1.000.000 kişiden tüm hizmetler dahil yılda 1 USD net alabiliyor muyuz?
Kaç kişi 10, kaç kişi 100, kaç kişi 1000 USD’nin üzerinde para verebiliyor?
Forma yaptırılsa kaçbin tane satabiliriz? Maliyetine göre ilk başta optimum 10.000 diyelim. 25.000.000 TL olsa 250.000.000.000 eder ama o fiyata da o kadar forma zor satılır.

Maçlarımızdan elde edebileceğimiz net hasılatı nasıl arttırabiliriz? (Bu konuda çalışmalar var-kaçaklar nasıl önlenir?)

Bir başka gelir kaynağı kulübe üye kazandırmak. Onda çalışmalar devam ediyor ama kısa vadede en iyi şartlarda 50.000.000.000 TL’nin üstüne çıkılması zor gözüküyor.


Kredi kartı son aşamada ama oradan da ilk sene için 50.000.000.000 TL’nin aşılacağını tahmin etmiyorum.

Dergi önemli bir girişim ama ne yazık ki taraftarımızdan henüz yeterli ilgiyi görmüş değil. Şu ana kadar 80 kadar abone yapıldı.

Bir de şu var geliri arttıramıyorsan gideri azalt. Eğer bu kamp yeri meselesi çözülebilirse önemli bir giderimiz azalacak. Sanırım gelecek senenin en önemli konusu bu.

Başka bir gider futbolcu gideri onda da çözüm altyapı ve ucuza iyi transfer. Bu da tesisle ve antrenör kadrosu ile orantılı.

Önemli bir gelir kaynağı ama bizde hiç olmayan bir şey taşınmazlar. Yaplabilecek önemli bir şey bir plaza gibi bir şey yapıp kira geliri elde etmek olabilir. Doğrusu benim AŞ’den beklentim böyle bir yola girmeleriydi en başından beri ama hiçbir zaman 2 senelik plan bile yapılmadı-başta 2-3.000.000 USD harcanıp-10 senede üç katı para kazanılabilirdi. Bu konuda Vestel çok akıılıca iş yapıyor. Benzin istasyonu-ekmek fabrikası-otel gibi projeleri var. Bizler ne yazık ki bir benzin istasyonu bile elde edemedik-bu sene bile.

Bu kadar ayrıntıdan sonra bizim tüm gelir kaynaklarını maksimize etsek bile 10-12.000.000.000 .000 TL’yi geçmemiz zor gözüküyor. Bu para iyi kullanılırsa bizi ligde tutar ama iddia-şampiyonluk istiyorsak daha yapılacak çok iş var.

O zaman uzun vadede yapılması gerekenler ortaya çıkıyor.

Taraftar sayımızı ve birim taraftardan elde edeceğimiz geliri arttırmak-olabilecek tüm gelir kaynaklarını optimum kullanmak-üye sayımızı arttırmak-logomuzu optimum kullanmak-kredi kartını en uygun şekilde yaygınlaştırmak-tesislerimizi bitirmek-taşınmaz kazanmaya çalışmak-kurumsallaşmayı ve sürekli gelir kaynaklarımızı arttırarak bence nihai hedef olamsı gereken ama geçen sene yapılan röportaj dışında hiçbir yerde telaffuz edilmeyen halka açılmayı başarmak.

Tekrar hayırlı olsun.

Oğuz Reşat Sipahi

http://www.sipahi.tk

 

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter