Futbol Ekonomisi
 

Hep duymuşuzdur, Futbol artık bir spor değil bir endüstri, bu yıl futbol üzerinden para şu kadarmış iddia gelirleri bu kadarmış, lig tv bir para vermiş Türkiye’nin en zengini futbolcularmış. Evet, gerçekten de futbol bir ekonomi ve gerçekten iyi bir ekonomi bugün futbol ülkesi olmaya çalışan Türkiye’de bile artık milyon dolarlar sınırları çoktan aşıldı, milyar dolarlar telaffuz edilmeye başladı.
 

Yaklaşık 10 gündür iş nedeniyle Bizans topraklarındayım ve bu nedenle haddinden fazla Bizanslı ile polemik halindeyim. Son günlerde özellikle de şampiyonlar ligi maçından sonra herkes maç sonrasında Sn. Aziz Yıldırım’ın yaptığı konuşmayı çevire çevire anlatıyor. Duymayanlarınız için ne demişti.
 

“Türkiye’de futbolcu yetişmiyor bu nedenle yabancı kontenjanı artırılmalıyız. Türkiye’de senede 2-3 futbolcu çıkıyor. Bu da bizim gibi takımlara yetmiyor. Türk gençleri Almanya’dan çıkıyor ama Türkiye’den çıkmıyor bu konunun üstüne eğilmeliyiz”
 

Nasıl ilk bakışta tam manşetlik değil mi? Sn. Yıldırım kendi takımının sorunları çözmüş Türk futbolunun sorunlarına eğiliyor ve sayısı şaibeli fbsporlularda ulu başkanım ne de güzel söylermiş diye sağda solda böbürleniyor.
 

Hikaye! ya da tam tanımı ile Timsah gözyaşı, Siz hem bu ülkenin futbolunun yarattığı kaynakların en büyük kısmına çörekleneceksiniz hem de sonra bu ülkenin gençlerine imkan sağlanmıyor diye şikayet edeceksiniz böyle bir şey yok. Türk gençleri Almanya da uygun şekilde yetiştirildiklerinde başarılı futbolcular olabiliyorsa ve bu Türkiye’de bu şekilde olamıyorsa Almanya’da ki imkânları Türkiye’ye getireceksiniz burada da doğru yetişecekler burada da başarılı olacaklar.
 

Peki bunu nasıl yapacaksınız devlet bütçesinden pay alarak mı? Belediye gelirlerine göz dikerek mi? Hiçbir şey vermeden işadamlarına çökerek mi? Evet bunların hepsi yapılabilir ama futbolun endüstrileşmediği futboldan yaratılan gelirlerin milyar dolarlarla ifade edilmeyen ülkelerde Türkiye artık bu ülkelerden değil Türk Futbolu artık o futbol değil.
 

Bugün TV yayın gelirleri, Bahis gelirleri, sponsor gelirleri, reklam gelirlerinin hesabı yapılamayan ülkede yeni gelirler aramak amerikayı yeniden keşfetmek abesle iştigal. Bu gelirlerin yarısını ülkede spor akademileri kurmaya, yerel ligler kurmaya, minik ligleri kurmaya, okullar arası turnuvalara ayırırsanız. Bu ülkeden futbolcu yetişir. Bu ülkenin değerleri ortaya çıkar.
 

Yok siz bu gelirleri kuruluşunun 100. yılında avrupada çeyrek finale çıktığı için zil takıp oynayan takıma, neden büyük olduğu belli olmayan sözde büyüklere peşkeş çeker, milli takım antrenörüne aylık bu ülkedeki asgari ücretin 200 katı ücret vererek harcarsanız sonuçta 8 yabancı mı yapsak 9 yabancı yapsak diye tartışırsınız.
 

Sn. Aziz Yıldırım tribünlere oynayıp Kulüpler Birliği başkanlığına göz kırpmak istiyorsa başka ama yok ülke futbolu için bir şeyler yapmak istiyorsa o zaman önümüzdeki yıl ki tv gelirlerinden feragat etsin ülke çapındaki spor akademileri için samimiyetine inanalım. Kimsenin timsah gözyaşına ihtiyacı yok.
 

Konu Aziz Yıldırım’dan ve futbol ekonomisinden açıldı madem devam edelim. Aynı konuşmasında söylediği ve benim daha çok dikkatimi çeken konuya gelelim. Şöyle dedi kendisi “Biz bir şey yapmadık taraftarlar yaptı. Kombine aldılar pahalı bilet aldılar stad yaptık. Forma aldılar ürün aldılar futbolcu aldık. Biz hiçbir şey yapmadık her şeyi taraftarlar yaptı. Bir milyon üyeye ulaşacağız fbsporu kişilerden kurtaracağız”
 

Formül ne kadar basit değil mi? Bunu yapmak için ne gerekiyor? Takımını sevmek çok sevmek ve taraftarlık bilinci ile hareket etmek. Peki biz bir fbsporludan daha mı az seviyoruz Göztepemizi veya daha mı az bilinçliyiz veya sayımız daha mı az. Hayır hiçbirisi değil.
 

Biz takımımızı daha çok seviyoruz, Halimizden belli, Biz daha fazlayız her koşulda tribünleri doldurduğumuzdan belli, Biz daha bilinçliyiz hareketlerimizden belli e öyleyse daha ne ?
 

Bir Yönetim Kurulu başkanının iki dudağının arasından geleceğimizi almamızın zamanı gelmedi mi? Bu kulübü vazgeçilmez yapmanın zamanı gelmedi mi?
 

Sizce bir işadamı sırf devamlılığı olsun diye her yıl birkaç milyon dolar harcadığı bir kulüpten mi çabuk sıkılır kendi kendine yeten bir kulübü dünya kulübü yapmaktan mı?
 

Haydi Göztepeliler!
 

Önce en az bir lisanslı ürün,

Sonra maça biletli giriş,

En sonunda kulübe üyelik
 

Ondan sonra çıkalım tribüne dönelim protokol tribününe ve haykıralım.
 

Biz üstümüze düşeni yaptık sıra siz de hadi bakalım.

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

www.ozkancengiz.net

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter