Bir stadyum düşünün ülkenin en büyük şehirlerinden tarihi iki stadından biri, stadyum öyle bir stadyum ki paylaşılamıyor, her hafta en az iki maç oynanıyor. Adeta bir mabed. Bu stadı kiralamak için vakfından kulübüne, belediyesinden işadamına kapışıyor. Bunları okuyunca ne düşünüyorsunuz. Bu stat herhalde eskilerin deyimiyle pulu puluna, şıkır şıkır, tıkır tıkır bir stat alakası yok.

Stat rezilliğin dik alası,

İçeri de 10.000’den fazla kişi var, kapıdan geçen 6700, yani kapıdan başka her yerden girilmiş,

Adı kapalı tribününün çatısı dört bir yandan akıyor, yağmur dinmiş açıktakiler şemsiyeleri kapamış kapalıdakiler şemsiye ile oturuyor,

Her hafta türlü türlü oyunlarla parası toplanan ama ne hikmetse bir türlü onarılmayan koltuklar ellemeden düşüyor.

Çim desen anca 20 dakika 20’den sonra çim demeye şahit lazım.

En doğrusunu geçenlerde köpek yaptı. Ben böyle stadın içine ……..

Bütün bunlar olurken şehrin medyası, spor yönetimi, yerel yönetimi ve benzeri her türlü mülki erkan kör sağır dilsiz üç maymun.

Şimdi bu konu stat konusu uzatılır da uzatılır, çünkü nereyi tutsan elinde kalıyor, mimarisi, girişi, çıkışı, kiracısı, koltuğu, protokolü, kalesi, çimi, ………………. Neresine bakarsan bak fiyasko.

Ama şu aşamada beni ilgilendiren en önemli iki yeri kapısı ve koltukları çünkü benim kulübüme Göztepe’me maddi manevi zarar veriyor.

1)      Kapı

Kapısı öyle bir kapı ki yol geçen hanı gelin bakalım son maç Isparta maçı;

Kapalı tribünün kapıları maçtan 55 dakika önce saat 12:35 te kapandı. Bir tribünün kapısı neden kapanır dolunca kapanır. Gerçektende şöyle bir bakarsanız kapalı zınga zınk doluydu. Emniyet haklı olarak kapıyı kapadı. Hemen dönüp bakıyoruz TFF sitesindeki bilgilere kaç kişi alıyormuş bu tribün 4.100 kişi hadi 400 arada boş kalan koltuklar polisler sucular falan düş 3.700 kişi at hafızaya.

Açık tribün fotoğraflara da bakarsanız hak verirsiniz % 75 ile % 80 arası bir doluluktaydı. Hadi Biz % 75 diyelim gene gidip bakıyoruz. TFF kayıtlarına kaç kişi alıyormuş bu tribün 5350 kişi hadi 350’si gene polis sucu mucu ne kaldı 5000  ne eder % 75’i 3.750 kişi at hafızaya.

Hafızadakileri topla 7.450 kişi yani bu en iyi ve objektif hesaplama yani kapalının sağında neredeyse bir sandalyeye iki kişi düştüğünü en önde tellerin arkasında ayakta yüzlerce kişi olduğunu, emniyetin kapalının kapısını iki kere kapatıp taraftarın isteği üzerine yeniden açmasını, açık tribün köşeler hariç her tarafının dolduğunu ortadaki hareketli kısımda bir koltuğa iki kişi denk geldiğini görmezden geliyoruz. Zaten stadı bilen çoğu yazar ve sporseverin yorumu 10.000 kişiden aşağıya değildi. Hadi biz elimizdeki veriden gidelim. 7.450 kişi peki resmi biletli kaç kişi 6.700 yani ne kadar kessek ne kadar budasak olmayan polisleri sucular eklesek falan filan elimizde hala 750 kişi kayıp. Bütün bu laf salatası 750 kişi için mi diyebilirsiniz ama 750 kişiyi küçümsemeyin bir çok anlı şanlı İzmir takımımızın maç başına düşen sayısı bu kadar zaten. Siz bakmayın gazetelerde 2000-3000 ler yer aldığına eldeki adam sayısı bu kapılardan bölünüp bölünüp geçiyorlar.

Gelelim maddi manevi etkilere ;

Önce maddi etki hadi gene en iyisini düşünelim 750 kişinin tamamı açığa beleş girmiş olsun 3 tl den 2250 tl. Eğer bu hesabı böyle TUİK’in enflasyon hesabından değil gözle görünen den yaparsanız 10.000 kişi eksi 6700 kişi ne eder 3300 kişi iki tribünün ortalaması 4 tl 13.200 tl öyle bakmayın boş boş bu bir maç yılda 10 maçı böyle oynasak ki bundan sonra oynayacağız 130.200 ytl yani 3.lig şartlarında 1 çok iyi oyuncu. TUİK hesabından yaparsak 22.500 ytl yani 3 lig şartlarında 1 oyuncu.

Manevi etki ise evlerinde gurbette bir ateş bekleyen bir ışık bekleyen milyonlarca Göztepeliyi frenleme etkisi, onlar bilseler bu şartlarda bu stat full hemen arkadan onlarda koşacak bu karnavala bu bayrama onlarda katılacak.

2)       Koltuk.

Bundan yaklaşık 7-8 hafta önceydi. Zannedersem ilk aydın maçı. Bir pozisyonda şöyle bir hayıflandım geriye doğru bir çıtırdı koltuk iki parça, tanıyanlar bilir çok ufak tefek bir şey olmadığımızdan çokta sürpriz olmadı ama şaşırdım. Ve o günden bu güne rastlantımıdır. Allahın bir işimi bilmiyorum nasıl oluyorsa tribünün hep aynı yerine oturuyoruz ve o koltuk hep kırık. Kendisinde bir gelişme yok. Ne onaran var ne de yenileyen.

Oysa her gün kulübümüzden milyarlarca para alınıyor bu koltukların yenilenmesi amacıyla. En son Isparta maçından önce 880 civarındaydı zannedersem kulübümüzden alınan koltuk parası resmi kayıtlara göre Isparta maçında da 550 civarı kırılmış yani toplamda 1.400 koltuğa ulaştık.

Yani alsancak stadının muhtelif yerlerinde bu sezon Göztepe tarafından yenilenmiş gıcır gıcır pırıl pırıl ışıl ışıl 1.400 koltuk olması lazım. Bırakın 1400 koltuğu bir tane yeni koltuk gören varmı ben görmedim gören varsa bana da göstersin.

Şimdi bu durum yeni bir duruma yol açıyor. Peki bu koltuklar yenilenmiyorsa benim 8 hafta önce kırılan koltuğum hala kırıksa nasıl oluyor da hangisinin ne zaman kırıldığını biliyorlar. Her maçın sonunda anlı şanlı tutanak tutuyorlar ya nasıl biliyorlar bu maçta kırıldığını herhalde dedim üstüne yazıyorlar. Şimdi biliyorum güleceksiniz ama son Isparta maçında gittim baktım kırık koltuklara üzerinde yazanda bir şey yok. Helal olsun herhalde stadyumda bir koltukçu başı var bu işi takip ediyor.

Peki bu işin maddi manevi sonuçları;

Maddi sonuç tanesi 22 tl den şu ana kadar 1400 koltuk bir bu kadar daha çakarlarsa 3000 koltuk 66.000 tl yani 3 lig şartlarında bir orta şeker topçu.

Manevi sonuç terörist Göztepe taraftarı ekşiya Göztepe taraftarı kavgacı Göztepe taraftarı vs vs vs.

Evet arkadaşlar sonuç en iyi ihtimal 100.000 tl, aslına bakarsanız 200.000 tl miz çalınıyor, üstüne de taraftarımızın ortaya koyduğu heyecan, büyüklük, katılım küçültülüyor ve de bunun üstüne kavgacı, ve asabi oluyoruz. Bu bir takım insanlar tarafından bize yapılan bir haksızlık bize kurulan bir kumpas peki bu kumpası nasıl engelleyeceğiz.

En basit çözüm ilk akla gelen kendi kontrolümüzde kendimizin güzel bir stat sahibi olmamız en azından bu sezon sonunda a-tayın sözleşmesi bitince alsancağı kiralamak zaten bilet hırsızlığı ve koltuk parası ile kirayı öderiz. Onlarda öyle yapıyor.

Mevcut durumdaki çözüm ise Son dönemde olduğu gibi el birliği ile;

Kulübümüz bir adım attı özel güvenlik ile anlaştı. Ama görülüyor ki çözüm olmadı. Bu nedenle kapılara aşırı önem göstermeliyiz. Normal kapılara ve hatta protokolün altından ambulans girişine taraftarlarımızı bu işi gönlü ile yapacak genç arkadaşlarımızı yerleştirmeli ve tespit yaptırmalıyız. Bakın yanlış anlamayın engel olmalıyız demiyorum tespit yapmalıyız kimmiş bu bedevacılar. Tespitimizi yapalım çözümümüzü ona göre buluruz. Yapamazmıyız yaparız hatırlayın süper ligde gs maçında göztepelist vasıtası ile yalı vasıtası ile görevlendirilmiş yüzlerce arkadaşımız kapılarda gslilerin bizim tribümüze girmesini engellemişti. Bu nu da gönül rahatlığı ile yaparız.

Koltuklar içinde ilk olarak herkes en azından bir süre şu koltuklara kibar davranmalı kırılmamasını sağlamalı ve maça ilk giren arkadaşlar şöyle bir dijital kamera ile tribünleri fotograflamalı en azından maç başladığında elimizde koltukların durumu ile ilgili bir veri olmalı gerekirse maç sonunda da çekip ikisini karşılaştırıp gerçek hasarı tespit etmeliyiz.

Bunları yönetim yapamaz mı yapar ama biz de yapabiliriz. Onların yapmadığı yerde bizim yapmamız en doğrusu belki bir hafta sonra onlarda bizim çabamızı görüp başka bir şey yaparlar ve A-tay tarafından soyulmaktan kurtuluruz.
 

Özkan Cengiz
 

www.ozkancengiz.net

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter