Dünya Sağlık Örgütü’nün yanı sıra Dünya Hepatit Birliği, uluslararası bir sivil toplum örgütü olarak 2 yıldır 28 Temmuz'u hepatite ayırldı. Önce medikal toplantılar, kapalı mekanlarda toplumsal eğitimler yapıldı ve son yıllarda da daha fazla dikkat çekmek için artık sokaklara çıkılıyor…
Hepatit çok yaygın bir hastalık. Hepatit A,B,C,D,E tipleri var. Türkiye’deki yetişkinlerin büyük bölümü Hepatit A geçirmişler… Dünyada her yıl 1 milyon kişi, hepatitten ve onun yol açtığı karaciğer kanseri, siroz gibi hastalıklardan ölüyor. Bazı ülkelerde; örneğin Kanada’da %1 oranında hepatit görülüyor ama Güney Asya ülkelerinde bu oran % 25’e kadar çıkabiliyor. Türkiye orta kuşakta yer alıyor % 4 gibi bir oran söz konusu… Ama dünya ortalamasına bakıldığında her 12 kişiden 1’i hepatitle tanışmış…540 milyon insan dünyada hepatitle boğuşuyor…Hiç az bir sayı değil…En kötüsü de bu insanların hepsi tedaviye ulaşamıyor.
Dünya artık global bir köy… Sınırlar neredeyse kağıttan duvarlar… Dolayısıyla bir ülkedeki bulaşıcı hastalık, sadece onun sorunu değil, bütün dünyanın sorunu…
Ülkemizde Hepatit B aşısı, ücretsiz yapılıyor…3 dozluk aşı ile Hepatit B’den korunmak mümkün… Hepatit A aşısı da programa alındı. Hepatit C’nin aşısı yok ama ilaçlar ile tedavisi mümkün… Geçtiğimiz yıllarda okullarda Hepatit B için aşı kampanyası yapıldı. Evlenecek çiftlere, askere gideceklere, ameliyatlara gireceklere test yapılıyor ve böylece de toplum taramadan geçmiş oluyor. Hepatit kan testi ve erken tanı ardından tedavi başlarsa yeni ilaçlarla olumlu sonuç alınabiliyor.
Sizler de kendinizde hepatit var mı diye şüpheleniyorsanız infeksiyon hastalıkları polikliniklerine başvurabilirsiniz.