Resim: Fethiyespor-Göztepe maçı sonrasında Göztepe taraftarınıu taşıyan otobüslere atılan kurşunlar...
Stat ve salonlarda olay çıkaranlar, küfür korolarıyla sporu gölgeleyenlere, yeni yasada ağır cezalar geliyor
Spor alanlarına huzur getirmek için hazırlanan tasarı bayan sporseverleri ve kulüp yöneticilerini sevindirdi
Tribün olaylarının tavan yaptığı şu günlerde TBMM Başkanlığına sunulan Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı spor dünyasında heyecan ve umut yarattı. Spor karşılaşmalarında yaşanan şiddetin önlenmesi amacıyla değişik cezai hükümler içeren tasarının tribün olaylarını dibe çekmesi bekleniyor. Tasarıdaki bir çok maddenin dışında yapılan yeni düzenlemeler de holiganların başını ağrıtacak cinsten. Özellikle çirkin ve kötü tezahürat ile ilgili alınan kararlar spor müsabakalarına sırf bu yüzden gitmeyen sporseverlerin beğenisini kazandı. Tasarıdaki "Taraftarların grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın, kişilerin rencide olmasını sağlayacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde şikayet şartı aranmaksızın, bu kişiler hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak" kararı dikkat çekerken bu yasa ile spor salonlarında ve statlarında küfürün de önüne geçilmesi hedefleniyor. Bir başka önemli müdahale ise geçen sezon sıkça gündemi meşgul eden şike ve teşvik primi konusunda alındı. Burada da bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla, bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin eden kişi, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılması kararlaştırdı. Spor camiası yeni yasaya son derece olumlu bakarken bu yasa ile tribünlerde ailelerin ve bayan sporseverlerin artması amaçlanıyor.
TASARIDA NELER VAR?
Spor alanın tamamen tahliyesine kadarki zaman zarfında yetkisiz olarak müsabaka alanına, soyunma odalarına, odaların koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine giren kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılacak.
Maç biletleri elektronik sistemde oluşturulacak; kişinin adının, soyadının, kimlik numarasının ve fotoğrafının yer aldığı elektronik kart yapılacak.
Spor müsabakalarını seyirden yasaklanan kişi, yasaklama kararının sebebini oluşturan fiilin işlendiği müsabakanın tarafı olan ve taraftarı olduğu takımın katıldığı spor müsabakalarının yapılacağı gün, müsabakanın başlangıç saatinde ve bundan bir saat sonra bulunduğu yere en yakın genel kolluk birimine başvurmak zorunda olacak.
Spor alanlarında veya çevresinde toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken veya mezhep farkı gözeterek tahkir edici söz ve davranışlarda bulunan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Bu suçların, yazılı pankart taşınarak ve asılarak ya da duvarlara yazı yazılarak işlenmesi halinde ceza yarı oranında arttırılacak.
Kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddeleri spor alanlarına sokan kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis; müsabaka düzenini bozabilecek veya çevreyi kirletebilecek nitelikte her türlü maddeyi sokan kişi ise 20 günden az olmamak üzere adli para cezasına mahkum edilecek.
Bu alet veya maddeleri seyircilere vermek amacıyla spor alanına sokan veya spor alanında seyircilere temin eden kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Korkmadan uygulanmalı
ÖCAL ULUÇ
Elbette günün şartlarına göre yasaların çıkarılması, değiştirilmesi önemli ve gereklidir. Ama, aslolan, bu yasaların ve de bu yasalara uygun olarak çıkarılacak olan talimatların, eşit ve adil olarak uygulanması, görevi, sorumluluğu bu yasa ve talimatları uygulamak olan kişilerin, hiçbir kişi ve kuruluştan korkmadan görevlerini yerine getirmeleridir. Bu, bugüne kadar yapılmadığı için, çıkarılan yasalara ve durmadan değiştirilen talimatlara rağmen, sporda şiddet, azalma yerine artmaktadır.
Vahşet önlenir
ŞEVKET ÖZÇELİK
Tribünlerimizde olanlara 'terör' demek hafif kalır çünkü yaşanan tam bir vahşet. Önlemek için adım atan herkesi canı yürekten, sarılarak, öperek kutluyorum. Tasarı aynen yasalaşır ve uygulanabilirse, bir devrim gerçekleşir. Türk futbolu gelişiminin önündeki en büyük engeli aşar. Ekim ayında ABD'den, ailelerin 14 milyon çocuğu nasıl futbol oynatmaya götürdüklerini, organizasyonun ardında aile tabanlı 3 milyon gönüllü olduğunu yazmıştım. Tribün terörü engellenirse, bizde de aileler futbola severek katılır. Futbolcu sayımızda patlama olur. Başarı büyür.
Yöneticiler isterse olur
GÜRKAN ERTAÇ
Sporda Şiddet Yasa Tasarısı gerçekten olayları frenleyecek geniş önlemler yelpazesi içeriyor. Seyircilere kimlikli elektronik bilet verilmesi, bedavacılığı önleyeceği gibi, olay çıkaranlara ağır cezalar caydırıcı olacaktır. Ama ne kadar tedbir alırsanız alın, kulüp yönetimleri fanatik taraftarlara desteğini çekmezse kargaşayı önlemek zor. Bedavacıların, sis bombaları, kesici aletler ve diğer zararlı maddelerle maçlardan saatlerce önce stada sokulduğunu, yakalandıkları taktirde de karakollardan kurtarıldıklarını biliyoruz. Şike illetine 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası gelmesi de tam isabet.
Geç bile kalındı
NEVZAT GÜZELIRMAK
Avrupa, bizim gibi, şimdi önlemeyi amaçladığımız spor terörüyle 20 yıl önce tanışmıştı. İngiltere, İspanya ve Hollanda yasalar ve sert önlemlerle holiganları dize getirmeyi başardı. Biz geç kaldık ama zararın neresinden dönülürse kar. Yasanın bütününü dikkatle inceledim. Esefle izlediğimiz olaylar, komisyondan çıkan yasa Mecliste onaylanırsa önemli yaptırımlar getirecek, önleyici olacaktır. Artık maçlara kavga için değil, sporu bir temaşa zevki kabul ederek sadece takımımızı desteklemek için gideceğiz.
Niye ölmeye gelelim ki ?
HALİL KİRAZ
Eski devirleri ve güzellikleri yaşayan bir spor adamı olarak bugün geldiğimiz yeri, fanatizmi ve olayları anlayamıyorum. 1968'lerde 20 bin seyircinin geldiği maçlarda sahaya, bırakın yaralayıcı, kesici, cana kıyıcı maddeler, bir tüy bile atılmadığını yaşadık. Günümüzde tezahüratlar sadece kendi takımını desteklemekten çıkıp, "Ölmeye ölmeye geldik...Futbol şiddettir, futbol holiganlıktır, futbol adam bıçaklamaktır"a döndü. Niye ölelim, öldürelim, sporun zevkini çıkaralım. Yasa, içeriğiyle önleyecektir. Yeter ki biz de artık kendimize çekidüzen verelim.
'Basın' neden muaf?
METİN GÖKALP
Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair hazırlanan yasa tasarısının altına, futbola gönül vermiş, futbolun gelişmesi için çaba harcayan herkes gibi ben de, çakarım imzayı... Yanlış yapan, çeksin kardeşim cezasını! Ancak; Kendi açımdan baktığımda eksik bırakılmıştır, 'Basın' unutulmuştur burada!
Gökhan'ımın kafasına taş geldi, diyelim! Şero ile Mehmet'e çakmak attılar varsayalım! Görkem ve Murat, darpa uğradılar! Öyle ya... Stadın önünde, Burak'ımın makinesini parçaladılar! Olur mu, oluuur... Basın tribününde oturan arkadaşlarımızın, bilcümle sülalesine küfrettiler! Çok yaşadık... Nerede bunlara ilişkin 'cezai' maddeler,sorarım?
Futbolun varolan argümanlarının içinde, vazgeçilemezlerinden biridir 'Basın...' 'Bu birimi de koruyacak maddeler eklenmelidir!' derim. Yani, doğacak çocuk, daha doğmadan sakattır, bilinsin(!)
Başkanlar ne dedi?
KENAN YARALI (Manisaspor başkanı)
Şiddete herkes karşı. Bu yasanın çıkması, tüm spor camiası için hayırlı olacak. Bu yasa sayesinde olaylar çok azalacak, holiganlar yok olacak ve statlara huzur gelecek. Bayanların, çocukların sayısı artacak.
ŞEREF ÜSTÜNDAĞ (Bucaspor Başkanı)
Yasada çok ağır para ve hapis cezaları var. Futbolumuzun bir yere gelmesi, daha fazla tribün desteğini artırmak, temiz bir tribün yaratmak için bu yasaya destek veriyoruz. Yasa çıksın, sıkıntılar bitsin.
AHMET TAŞPINAR (Altay Başkanı)
Yasalar çok etkili ancak tek başlarına yeterli faktörler değil. Eğitim, toplum kültürünün yükselmesi, empati ve sağduyu da yasalar kadar etkili faktörlerdir. Şiddete karşı topyekün gösterilecek tutum, eninde sonunda şiddeti meşrulaştıranları mağlup edecektir.
ALİ GÜLTİKEN (Göztepe Futbol Direktörü)
Bu kanunu uygulama iradesi önemli. Uygulanırsa yararlı olur. Ancak şiddetin önüne geçmek bütünü ele almakla mümkün olur. Biz yöneticiler, spor medyası, teknik adam ve futbolcuların da şiddeti önlemek adına dikkatli olması gerekmekte.
ARMAĞAN ÖKTENOĞLU (Menemen Belediyespor Başkanı)
Federasyon Başkanımız Mahmut Özgener'in girişimleri ve bizlerden aldığı görüşler ile yaklaşık 1 ay sonra yürürlüğe girecek yasa Türk Futbolu'nun kurtuluşudur. Artık sahalarımızda daha saygılı davranmak şart olacak.
MUSTAFA BİLEN (Altınordu)
Kulüp başkanı olarak eşimi maça getirmeye korkuyorum. Eşim pazar günü maçımızdaydı. Şşeref tribününde olmasına rağmen edilen küfürler yüzünden bir daha gelmeyeceğini belirtti. Çıkacak bu yasa ile tüm bayan taraftarlar statlara daha rahat bir şekilde gelecek.
Bayan gözüyle
Yağmur Topçu (23 serbest meslek) Sporda şiddet yasasının çıkması güzel olur. Statlara küfür yüzünden gidemiyoruz. Yasa çıkarsa maçlara yeniden giderim. Çünkü futbol evrensel bir oyundur.
Burcu Melda (21 sekreter) Tribünlerdeki olaylar ancak çıkacak yasa ile önlenir. Burada önemli olan yasanan tam anlamıyla uygulanması. Küfür gerçekten hapis cezasıyla cezalandırılırsa Türkiye'de futbol şölene dönüşür.
Esra Ballı (40 işletmeci) Uzun yıllardır küfür ve kavga yüzünden maçlara gitmiyordum. Televizyonlara bağımlı kaldık. Yasanın çıkması kadar işletilmesi de çok önemli. Başarılı olursak, maçlara gideceğim.
Gülseren İşçi (24 tekstilci) Futbolla ilgim yok ama şiddetin her türlüsüne karşıyım. İnsanlar deşarj yolu olarak maçları seçiyor. Çünkü yaptırımı yok. Eğer yaptırımlar olursa şiddetin biteceğine inanıyorum.
Nazlı Çilingir (24 turizmci) Öncelikle taraftarları eğitmek gerekiyor. Yasa elbetteki caydırıcı rol oynayacak. Ancak trafikte de yasalar çıkarıldı cezalar arttırılda ama uyan yok. Önemli olan uygulanması.
Esra Su (23 öğrenci) Bence yasanın çıkması için geç kalındı bile. Küfürü ve şiddeti sadece sahalardan değil, hayatımızdan da çıkarmamız gerekiyor. Beşiktaş-Bursa maçındaki olaylar dehşet vericiydi. Yasa çıkmalı.