Göztepe Spor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Hasan Yalçın'ın DT Business Review dergisinin son sayısında yayınlanan "Mali başarı olmadan sportif başarı olmaz!" başlıklı yazısı aşağıda sunulmuştur.
Mali başarı olmadan sportif başarı olmaz!
Dünyanın en büyük ve gelişmiş endüstrilerinden biri haline gelen futbol endüstrisinde, her yıl birçok kulübün zarar ettiğini ve mali güç kaybettiği görülüyor. Peki bu başarısızlık ve mali güç kayıplarının arkasında yatan neden aslında ne? Futbol kulüpleri nasıl yönetiliyor? Nasıl yönetilmesi gerekiyor?
Futbol, kuşkusuz bugün dünyanın en popüler sporu. Dünyada büyük kitleleri peşinden sürükleyen bu spor dalı, özellikle son çeyrek asırda büyük bir değişim ve gelişim geçirdi. Bugün geldiği nokta itibari ile de artık bir “show” olmaktan çıkıp, “show business” haline geldi. Artık herkes değişen bu düzeni futbol endüstrisi olarak ifade etmeye başladı.
Futbolun bu hızlı değişim ve gelişimi içinde, gerek Türk futbolunun gerekse Türk futbolunda yer alan kulüplerimizin kalıcı sportif başarılar elde etmesi ise, tamamen değişen bu yeni düzene uyum sağlanması ve hatta bu değişime öncülük etmesi ile mümkün görünüyor.
“Kritik nokta, profesyonel yönetim ve onun ayrılmaz parçası olan denetim”
Kulüplerin şirket mantığı ile yönetilmesi şart!
Yayınlanan UEFA kriterlerine ve diğer gelişmelere yakından baktığımız zaman, artık kulüplerimizin profesyonel yönetimlere ve ilkelere sahip olmaları bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Daha basit bir tanımlama ile artık kulüplerimizin bir şirket mantığı ile yönetilmesi gerekiyor.
Bugünkü yapısı ile kulüplerimize baktığımız zaman, çoğunun mali sıkıntılar içinde olduğunu ve yönetim zafiyetleri yaşadığını görüyoruz. Bunun sonucu olarak da süper ligde mücadele eden bir kulübümüzü, birkaç sene sonra alt liglerde görebiliyoruz. Bu açıdan duruma yaklaşıldığı zaman net bir belirleme yapmakta fayda olduğunu tespit ediyoruz. “Mali başarı olmadan sportif başarı olmaz!”. Mali başarıların ardından gelecek sportif başarılar da profesyonel bir yönetim ve denetim olmadan olmaz. Demek ki kritik nokta, profesyonel yönetim ve onun ayrılmaz parçası olan denetimdir.
Bu noktadan hareket ettiğimizde ise yine UEFA’nın kriterlerine ulaşıyoruz. Aslında UEFA’nın yayınlamış olduğu kulüp lisanslaması ile ilgili kriterlere baktığımız zaman, hepsinin özünde yatan da budur.
Kuvvetler ayrılığı ilkesi iyi uygulanmalı
Tabii burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, her mali başarının hemen ardından sportif başarının gelemeyebileceğidir. Ancak, işletmede yer alan kuvvetler ayrılığı ilkesini iyi uygulayan bir yönetim ve denetim mekanizması varsa, kalıcı mali ve sportif başarı da kaçınılmaz olur. Aksi durumda ise, başarısızlık için aynı şeyi söyleyebiliriz.
Demek ki, üzerinde önemle durulması gereken nokta, kulüplerimizin modern işletme yönetiminin gerektirdiği hassasiyetle yönetilmesi ve bu yönetim için gereken mekanizmaların sağlıklı olarak işlemesidir.
Hasan YALÇIN