Siz, futboldan bahsedilirken sanayi, marka değeri, endüstri, kâr-zarar gibi ağdalı sözcükler kullanıldığına aldanmayın: Futbol son derece rasyonel gözüken, ama aslında basbayağı irrasyonel temellere dayanan bir oyun.
Futbol endüstrisi dediğimiz, “heyecanlı bir amca, yeğenine 5’inci doğum gününde tuttuğu takımın formasını almadığında; bir lise öğrencisi harçlığını son kuruşuna kadar maç biletine yatırmadığında veya 8-10 yaş grubu çocuklar sevdalanmak için futboldan daha heyecanlı bir eğlence seçtiklerinde” içi boşalacak bir kavram. Yani bütün bu endüstri endüstri diye konuşa konuşa bitiremediğimiz büyük laflar, pasta içindeki payı çok küçümsenen “taraftar” olgusuna yüzde yüz bağımlı ve tek başına varlığını sürdüremeyecek kadar da zayıf laflar...
O yüzden Beşiktaş tribünlerinin, takımları güzel oynuyorken, galipken, hatta tam harika bir gol atmışken “Demirören yeter” diye bağırması üzerine biraz daha düşünmek lazım. Yani Beşiktaş tribünleri, internetteki siyah-beyaz sevdalısı gençler, okuyucu, izleyici “yeter” diyorken; 7 küsür bin kongre üyesinin “yetmez” demesi yetmemeli gibi geliyor bana.
Tabana yayılma
Aslında bu mesele bir “Demirören yeter” meselesi değil; temelleri 20-25 yıla dayanan “Demirören yeter”üstü bir mesele . Türkiye’deki bütün majör kulüplerin, F.Bahçe’nin, G.Saray’ın, Trabzon’un meselesi... Hem meydanlarda/röportajlarda bizim “20 milyon, hayır hayır 30 milyon taraftarımız var” diye övüneceksiniz; hem de bu denli kitlesel sevgiye mazhar olmuş bir kulübün hayatiyet taşıyan başkanlık kararını topu topu üç-beş bin kişi verecek! (4 kulübün son kongrelerinde oy kullanan delege sayıları Beşiktaş’ta 7 bin 343, F.Bahçe’de 6 bin 401, Trabzon’da 3 bin 296, G.Saray’da 2 bin 378)
Galiba Türkiye’de büyük kulüplerin “tabana yayılma” ve “kongrenin taraftarı temsil kabiliyetinin artması” açısından yapmaları gereken en önemli hamle, delege sayılarını sağlıklı bir şekilde 40-50 binlere çıkarmaları... Belki kombine kart sahipleri delege yapılarak bu iş çözülebilir, belki de yurt sathına yayılacak taraftar kart projeleri ile... Dünyadaki 100 binlik kongre örnekleri, uzmanlar tarafından incelenmelidir muhakkak.
14 Şubat 2010 tarihli Miliiyet'te Uğur Meleke'nin Demirören eter üstü bir mesel adlı yasından alıntıdır.