2016 yılında yapılacak Avrupa Futbol Şampiyonası’na adaylık başvurusu yapacak olan İzmir kenti bu kapsam içinde kağıt üzerinde de olsa bir hazırlık çalışmasına girmesi futbolseverleri de epeyce heyecanlandırdı. Bu konuda hafta içinde yetkili kurumların başkanları toplantı da yaptılar ve kamuoyuna bilgi aktardılar.
Yıllarımız bu kentin içinde her türlü çalışmaların dışında kalmadan devam etti. Ve bu günlere kadar gelen bu akışın nasıl yaratıldığının tanıklığını yapanlardan biriyim. Ne zaman Universite ya da Akdeniz, Arap oyunları gibi uluslar arası organizasyonlar öncesinde bu ve ya benzer çalışmalar yapılırken İzmir kenti de bu alanda tesis kazanımlarında epeyce ilerleme kaydetti. Bu durum siyasilerin soğuk baktığı dönemlerde de zorunlu olarak yaşandı. Yani ister istemez İzmir bu alanda şanslıydı. Ama şurası bir gerçek ki, futbol alanındaki tesisleşme her nedense epeyce gerilerde kaldı. 1960’lı yıllara gidildiğinde bu kentin stat sayısı ne ise, bu gün de hemen, hemen aynı sayıda kaldı. Gençlik ve Spor İl Müdürü Sabri Sadıklar’ın “Hayır bu yanlış bir teşhis” demesine karşın bizim sözünü ettiğimiz tesislerle örtüşmedi. Biz diyoruz ki; İzmir kenti içindeki futbol alanları Atatürk, Alsancak, Buca, Karşıyaka, Göztepe, Bornova bulunuyor. Kentin ilçelerinden söz etmiyoruz bunu bir kez daha anımsatmakta yarar var. Aslında şunu da belirtmekte yarar görüyorum. Sözünü ettiğimiz Avrupa Futbol Şampiyonası öncesinde 40 bin kişilik stadın yeri de Örnekköy olarak tespit edilmiş. Ancak bu yerin adını duyunca hemen aklıma İstanbul’daki Olimpiyat Stadı’nın durumu geldi. Kimsenin ilgi göstermediği bu stat yatırımının karşılığını hiçbir zaman alamadı. Nedenleri içinde halktan uzak oluşu, futbol meraklılarının ulaşımda zorlanması ve kış mevsiminde esen şiddetli rüzgarın seyir zevkini engellemesi… Belki daha birçok olumsuzluklar da söylenebilir. Örnekköy içinde düşündürücü bir durum var. Ulaşım konusu karadan başka yapılabilir mi? Elektrikli tren deniyorsa stadın yeri ile tren mesafesi epeyce uzak değil mi? Maç çıkışlarında ulaşımın zorlukları uzmanlarca yapıldı mı ? Uzun yıllar bu kentin içinde yaşamış biri olarak Örnekköy’ün sağlıklı bir yer olduğunu söylemek çok zor. Bu görüşüme katılabilirsiniz ya da aksini de düşünebilirsiniz. Ama İzmirli Atatürk Stadı’na bile çok iddialı maçlar olmadığı sürece gitmek istemiyor. Bunun da en büyük nedeni, ulaşım zorluğunun bir türlü giderilememesi.
Oysa, Atatürk Stadı’nın hantal görüntüden kurtarılması neden düşünülmez ki? Bu konuda da şunu belirtmek isteriz. Atatürk Stadı’nın bulunduğu yere iki aynı stat yapmak mümkün değil mi? Eldeki arazinin büyüklüğü yanında teknik elementlerin dikkatli planlanması ile bu alana çok güzel iki ayrı stat yapılabilir. Biri 40 diğeri de 25 bin kişilik de olabilir. Dahası metroya uzaklığı da dikkate alınırsa, bu alanda da yenilik yapılırsa İzmir canlı ve heyecanlı bir ortama daha çavuşmuş olabilir diye düşünüyoruz.
Biz bu öneriyi yaparken mimar olmadığımızı ancak bu kentin futbol tesisleri açısından daha canlı kalmasını istediğimiz için yapıyoruz. Sakın yanlış anlaşılmasın bizim de görevimiz içinde bu uyarıları yapmak yatıyor. Hatanın neresinden dönülürse, kardır diye de düşünmek lazım.
Tayyar Özdemir-Yenigün-8 Ağustos 2009