Bilmem hiç gözünüze çarptı mı, geçtiğimiz aylarda gazetelerin 3. sayfalarında yer alan ve genelde “Acının fotoğrafı” ya da “Yürek dayanmıyor” başlığıyla işlenen bir haber vardı. Halı sahaya serilen kocaman bir pankarta sarılmaya çalışan babanın çaresizliğini gösteren bir fotoğraf. İzmir’de kendisine sigara vermediği gerekçesiyle kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülen Yılmaz’ın fotoğrafıydı pankarttaki. O pankartı hazırlayan ise Göztepe’nin amatör kümeye düştüğü zamanlarda bile hiçbir vakit armalarının peşinden koşmaktan vazgeçmeyen Göztepelilerdi.
Müşteri olmadıklarını kanıtladılar
Futbolun asla sadece futbol olmadığını bir kez daha kanıtlar gibi hain bir cinayete kurban giden Yılmaz'ı unutmamışlar, yaptırdıkları pankartla ailenin acısına ortak olmuşlardı. Gazeteler sadece olayın sadece cinai boyutunu ve acının dehşetini gözler önüne sererken bir taraftar grubunun endüstriyel futbol kültürüne karşı geliştirdiği tepki ve dik duruşu atlıyorlardı. Müşteri tadında taraftarlığın kutsandığı bir dönemde birlikteliklerini stad dışına taşıyarak, “Acınız acımızdır” felsefesini yansıtan organizasyonu gerçekleştiren YALI grubunun ismini bile göremedik o haberlerde.
Kavga yoksa haber de yok!
Taraftar kültürünün gelişmesinde önemli bir paya sahip olan gruplardan biri olan YALI’nın tek atlanan organizasyonu bu değil elbette. YALI ve benzeri taraftar gruplarının gazete ve televizyonlarda haber olma kriteri ne yazık ki aralarında çıkan kavgalar. Tiraj kaygısına kurban olan o kadar çok eylem ve organizasyon var ki. Biz bunları göremediğimiz için “vahşi futbol sevicileri” imajı daha da gelişiyor toplumun gözünde.
Sadece tribünde kalmamalı
Futbolun paraya, taraftarlığın müşteriliğe, başarının şampiyonluğa endekslendiği dönemde YALI grubunun yaptığı bu organizasyon tüm taraftar gruplarına örnek olmalı aslında. Aynı takımın taraftarı olmak, aynı renge sevdalanmak sadece tribünde birlikte olmakla tanımlanmamalı. Aynı pencereden hayata bakan insanlar yaşamın her alanında birlikte olmalı, hem acıyı hem de mutluluğu birlikte paylaşmalılar. Her geçen gün yalnızlaştırılmaya çalışılan insanlığın çıkış noktalarından biri olma umudunu yükseltmek adına…
gercekgundem.com