Profesyonel Şube Sorumlusu Özay İpek bu girişimin Aliağa’nın menfaatine olduğunu savunarak, “Biz Aliağa ve İzmir Halkı’nın, Göztepe camiasının menfaatlerine uygun bir proje geliştirdik. Ama bu projeyi açıklamaya çok fazla imkan verilmeden ön yargı ile yaklaşıldı. Biz Göztepe ile ilgili girişimimizi şu anda dondurduk. Bu projeyi Aliağa Halkı’na da, Göztepe camiasına da anlatacağız. İki taraf da bu projeyi kabul ederse gerçekleştiririz” dedi.
nitelemişti. Buna rağmen Kaya'nın beklenmedik bir kararla Göztepe Kulübü ile birleşme girişiminde rol alması herkesi şaşırttı. Bu girişime çoğu kimse bir anlam veremedi. Aliağa Belediyespor A Futbol Takımı'nın ortadan kalkması sonucu Aliağa'nın kazanımlarının ne olacağına verilen yanıtlar camiayı tatmin etmedi. Şu ana kadar yaşanan gelişmelerin genel bir fotoğrafı çekildiğinde, bu girişimin borç batağında yüzen ve amatör kümeye düşen Göztepe'yi kurtarma harekatı olduğu şeklinde bir görüntü çıktı ortaya. Yaşananlardan hoşnut olmayan Aliağalılar "Neden" sorusunu sorup durdu. Pekçok soru işareti birbirine eklendi. Birçok spekülasyon doğdu. Özgür basın hem kulislerdeki iddiaları, hem de eleştiri ve tepkileri yayınlarına taşıdı.
Akılları kurcalayan sorulardan biri de şuydu: "Acaba Başkan Kaya, kentin beklediği pekçok hizmet varken spora büyük paralar yatırmak istemediği için mi futbolu Göztepe'ye devretmek istedi?"
"Eğer öyleyse, niçin Göztepe? Çünkü sarı-kırmızılı efsane kulüp borç batağında, amatör kümede ve çıkış yolu arıyor. Bu durumda Aliağa'nın kasasından daha fazla para çıkmayacak mı? Üstelik Aliağa'nın olmayan bir takım için.."
Nitekim tepkiler üzerine "Birleşme projesini askıya aldık" açıklamaları yapılmasına rağmen Göztepeliler'i ikna etmek için 'yönetim adına' çabalarını 'hala' sürdüren, Göztepeli olduğunu açıklamaktan çekinmeyen Aliağa Belediyespor Profesyonel Şube Sorumlusu Özay İpek, sarı-kırmızılı taraftarlara bol bol mavi boncuk dağıttı. Aliağaspor bütçesinin 5 Milyon YTL olduğunu belirterek "Bu para sizin" dedi. Göztepe'nin tartışmalı yönetimine giren Aliağa Belediyesporlu yöneticiler, özellikle de Özay İpek şimşekleri üzerine çeken isim oldu. Başkan Kaya'ya çağrı yapan ve rahatsızlıklarını dile getiren taraftarlar bu kişilerin istifasını istiyor. Bu arada İpek'in açıklamasının aksine kulüp başkanı ve bazı yönetim kurulu üyeleri birleşme konusunda bilgi ve onayları olmadığını ifade ediyor.
Bir orkestra şefi gibi olması gereken belediye başkanının iyi bir çalışma ekibi bulunmaması, bürokrat ve memurlarının yetersizliği ve yanlış yönlendirmeleri, Kaya'nın başlıca handikapları arasında gösteriliyor.
Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya’nın yakın çevresinde olan ve yıllardır Aliağa’da yaşayan birçok kişi, Aliağa’yı yeterince bilmediklerini belirttikleri bazı partili, yönetici ve bürokratların, daha önce ilçede tepki ve tartışma doğuran çeşitli konularda olduğu gibi, bu konuda da Tansu Kaya'yı yanlış yönlendirdiği görüşünde. Bu kişilerin daha önce örneklerine rastlanan bazı konularda olduğu gibi eksik bilgilendirmeleri sonucunda Başkan Kaya’nın yanılgılara kapıldığını ve kamuoyu önünde zor duruma düştüğünü belirtiyorlar. Kaya'nın bunların tesiriyle Aliağa'da birçok dostunu kırdığı, küstürdüğü ve kendisinden uzaklaştırdığı örnek gösteriliyor.
Gençliğinde ülkü ocaklarında yetişen ve ateşli bir yapısı olduğu belirtilen Kaya'nın, yeterince düşünülmemiş ani kararlar aldığı, tek başına iktidar olma avantajı bulunan AKP'nin belediye başkanı olarak, etrafındaki bazı bürokrat ve belediye memurlarının etkisiyle yanlış bilgilendirme ve yönlendirme sonucu eleştirilere ve aykırı görüşlere tahammül edemediği yorumları da yapılıyor.
Aliağa Belediyespor’u Göztepe ile birleştirme projesinin de birkaç maceraperest yöneticinin etkisiyle yanlış bir strateji ile hayata geçirilmek istendiği, ancak bu sürecin Başkan Kaya’nın prestijini zedelediği düşünülüyor. Birleşme girişimi öncesinde Aliağalılar'a hiçbir açıklama yapılmaması, yönetim kurulu kararı olmaması ve kongre üyelerine danışılmaması da hatalar zincirinin başlangıcı olduğu eleştirilerine yol açıyor. Kaya'nın böyle bir girişimde bulunmadan önce Aliağa'da kamuoyu oluşturma çabası içine girmesi ve konuyu toplumun tartışmasına açarak halk desteği ile hareket etmesi gerektiği belirtiliyor. Üstelik iki kulübün birleşmesi için hukuki sürecin de hesaba katılmadığı vurgulanıyor. Zira böyle bir kararı alma yetkisi ancak kulüplerin genel kurullarna ait. Oysa Aliağaspor Genel Kurulu'nun hiçbirşeyden haberi yok. Yaşananlardan sonra kongreden onay çıkması da zor görünüyor. Ayrıca birleşme girişiminin 'hülle' olarak algılanacağını ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun onay vermesinin de mümkün olmadığını dile getiriyor.
hukukçular
Dikkat çeken ve eleştirilen bir başka konu da Aliağa Belediyespor Yönetimi'nin AKP'lilerden oluşması. Bu tablo futbola siyaset karışmasını doğru bulmadığını ifade eden Tansu Kaya'nın söylemleriyle çelişiyor.
Tüm bu yaşananlar sonrasında Tansu Kaya’nın da üzüntü duyduğu, özeleştiri yaptığı ve hatalardan ders çıkararak kararını yeniden gözden geçireceği konuşuluyor. Şimdi gözler Başkan Kaya’da. Herkes merakla Kaya’nın tavrını bekliyor: Kaya birleşmeye tepki gösterip karşı çıkan Aliağalılar’ın sesine kulak vererek, “Aliağaspor Aliağalılar’ındır. Halkın istemediği değil, istediği olacak” mı diyecek, yoksa “Göztepe’yi kurtarma girişimi” olarak nitelenen birleşme projesinde ısrar mı edecek? Merakla beklenen bir başka konu da Başkan Kaya’nın kulüp yönetiminde revizyona gidip gitmeyeceği yönünde. Başta taraftarlar olmak üzere Aliağaspor Camiası, işleri yüzüne-gözüne bulaştırdığını belirttiği ve “Aliağa’yı bilmeyen-sevmeyen kişiler” olarak nitelediği kişilerle Başkan Kaya’nın yola devam edip etmeyeceği de yanıt bekleyen sorular arasında. Zira yıllardır Aliağa’da yaşayan, pek çok alanda olduğu gibi kulüp için de birçok hizmete imza atan Aliağaspor yöneticilerinin bundan böyle, Özay İpek ve onunla birlikte hareket eden yöneticilerle çalışmak istemediği belirtiliyor.
Edinilen bilgilere göre, yakın çevresi ile istişarelerde bulunan, önceki akşam da taraftar temsilcileri ile saatler süren bir görüşme yapan Tansu Kaya’nın radikal kararlar alarak köklü değişiklikler yapabileceği, kulübü “siyaset karışıyor” imajından arındırmayı, Göztepe ile birleşme girişiminde hem İzmir’de hem Aliağa’da büyük tepki çeken ve sarı-kırmızılı yönetime giren isimleri Aliağa Kulübü’nden uzaklaştırarak, yönetimi camianın beklentileri doğrultusunda yeniden şekillendirmeyi, Aliağa’nın ortak değeri olan Aliağa Belediyespor Camiası’nda yeni bir sayfa açarak herkesi bütünleştirmeyi hedeflediği ve geçen yıl kılpayı kaçırılan Lig B'ye yeni sezonda çıkabilmek için tüm Aliağa'nın desteğini kazanmaya çalışarak sezona şampiyonluk parolasıyla başlamayı planladığı düşünülüyor.
Net açıklamalar bekleyen ve artık bulutlu havanın dağılmasını isteyen Aliağalılar’ın gözü şimdi Başkan Tansu Kaya’da. Son günlerde hayli tartışma yaşanan Aliağa'da tansiyon düşecek mi, yoksa gerginlik tırmanıp herşey bir kaosa mı dönüşecek? Bu sorunun yanıtı Başkan Tansu Kaya'nın tutumuyla netlik kazanacak. Şu anda şehir dışında olan Kaya'nın hafta başında kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor.