9-Eylül 1922 düşman İzmir’den denize döküldü. 10 Eylül 1922 Atatürk bir gece konakladığı Kemalpaşa’dan sabah İzmir’e giriş yaptı. Şehir tam bir kargaşa içerisindeydi. Yer yer çatışmalar devam etmekteydi. Gazi için şehre hakim güvenli bir konut aranmaktaydı.Göztepe’deki Uşakizade köşkü buna en uygun yerdi.
Atatürk Uşakizade ailesine ait bu köşke yerleşti. Kurtuluş sonrası, genç Türkiye Cumhuriyetine ait çok önemli tarihi yazışmalar daha sonra eşi olacak Latife hanımın mükemmel İngilizcesi ve Atatürk’ün üslubu ile Göztepe’deki köşkte yazıldı. Tarihi köşk bir karargah gibi işlev gördü. Atatürk 13-Eylül’deki büyük İzmir yangınını buradan takip etti. Latife hanım ile aşkı Göztepe'deki köşkte başladı.
27-Ocak 1923’de birinci etap Lozan görüşmeleri sonrasında çok sevdiği İzmir’e geldi. 28-Ocak-1923’de İzmir Belediyesi Gazi’nin onuruna Hükümet konağında bir resepsiyon düzenledi. Çok sayıda komutanın davetli olduğu bu parti gece geç saatlere kadar sürdü. Yemeğin sonunda Mustafa Kemal’e İzmir GÖZTEPE nüfusuna kayıtlı olduğuna dair bir de nüfus teskeresi verildi.
29-Ocak 1923’de Latife Hanım’ın babası Muammer bey Atatürk onuruna bir davet verdi ve Atatürk bu daveti sürpriz bir biçimde düğüne dönüştürerek Latife hanım ile Göztepe’deki köşkün bahçesinde evlendi.Düzenlenen nikah belgesine düşen kayıtlara göre Mustafa Kemal evlendiğinde 41 yaşındaydı. Mustafa Kemal’in nüfusa kayıtlı olduğu yer İzmir GÖZTEPE, 46 numaralı ev olarak görülüyordu. Batı normlarına göre gerçekleşen bu düğün genç Türkiye Cumhuriyeti’ndeki daha sonraki nikah törenleri için de örnek teşkil etti.
Bugüne kadar pek çok rivayetlere, söylentilere, spekülasyonlara dayanarak Mustafa Kemal’i kendi semtlerine, spor kulüplerine mal etmeye çalışanlar olmuştur. Yukarıda resmi belgelere dayanan kaynaklardan da anlaşılacağı üzere büyük önder GÖZTEPE nüfusuna kayıtlı olup tüm Türk halkının kalbindedir ve ebediyete kadar da orada kalacaktır.
Kaynaklar
- Çalışlar İ. Latife Hanım, 2006, s: 106-112.
- Önder M. Atatürk’ün Yurt Gezileri, TC İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 1988, s. 250-251.