Eskişehirspor - Göztepe TFF 1. Lig final maçına biletsiz seyirci mi sokuldu?

Ramazan deyince her Göztepeli'nin aklından çıkmayacak maç:

 

İftarda başlayıp, sahurda biten TFF 1. Lig Play-Off Finali

 

1. Lig'de 2016-2017 sezonu play-off finalinde Eskişehirspor ile Göztepe'nin karşı karşıya geldiği ve 'iftarda başlayıp, sahurda biten' mücadele olarak akıllara kazınan, unutulmaz Süper Lig'e yükselme maçının hikayesini birlikte inceleyelim.

 

TFF 1. Lig'de normal sezon artık sona ermek üzere. 31. haftası oynanan ligde Giresunspor liderliğini sürdürüyor ve direkt olarak Süper Lig'e yükselme hedefine emin adımlarla yürüyor. İkincilik için ise Adana Demirspor ve Samsunspor'un kıyasıya mücadelesi var. Altay, Altınordu, İstanbulspor, Keçiörengücü ve hatta Tuzlaspor'un da play-off iddiaları devam ediyor.

Bu hafta fotoğrafın hikayesi serisinde yakın tarihte oynanan, 2016-2017 sezonu unutulmaz 1. Lig play-off finalini ele alalım. Tıpkı şu an olduğu gibi yine bir ramazan ayında, TRT SPOR ekranında futbolseverlerle buluşan ve ligin belki de en görkemli iki taraftar grubunun da karşı karşıya geldiği, 'iftarda başlayıp, sahurda biten' unutulmaz Eskişehir-Göztepe play-off finalinin hikayesi, öncesi ve sonrası...

Eskişehirspor, 2016-2017 sezonunu 56 puanla 3. sırada tamamladı. Play-off ilk turunda Giresunspor ile eşleşen Mustafa Denizli'nin öğrencileri, deplasmanda oynanan ilk maçtan 3-3'lük beraberlikle ayrıldı. Rövanş karşılaşmasında rakibini tecrübeli kaptanı Hürriyet Gücer'in tek golüyle geçen Es Es, adını play-off finaline yazdırdı.

Göztepe ise normal sezonda topladığı 53 puanla 5. sırada yer aldı. Play-off turu yarı finalinde Yılmaz Vural'ın öğrencilerinin rakibi Boluspor oldu. Göztepe, İzmir'de oynanan ilk maçı Umut Nayir'in kaydettiği 2 golle kazandı ve avantajlı bir skorla evine döndü. Rövanş müsabakasında bu kez Tayfur Bingöl ve Murat Akın'ın attığı gollerle rakibini aynı skorla geçen Göz Göz, finalde Eskişehirspor'un rakibi oldu.

Tarihler 4 Haziran 2017'yi gösteriyordu. Antalya Stadyumu'nda yaklaşık 33 bin Eskişehir ve Göztepe taraftarı heyecanla maçın başlayış düdüğünü bekliyordu. Eskişehirspor, bir sezon önce küme düştüğü Süper Lig'e yeniden yükselme amacındaydı. Göztepe ise tam 14 yıldır hasret kaldığı profesyonel liglerin en üst seviyesinde tekrar boy göstermek istiyordu.

Her bir detayıyla 1. Lig play-off finali büyük bir kapışmaya sahne olacaktı. Takımların başında Mustafa Denizli ve Yılmaz Vural gibi Türkiye liglerine damga vurmuş iki büyük tecrübeli antrenör vardı. Ayrıca her iki takımın da kadro kalitesi Süper Lig'de mücadele edebilecek seviyedeydi

Eskişehirspor maça; kalede Boffin, savunmanın sağında Kamil Ahmet, solda Tarık Çamdal, stoper ikilisi Uğur İnceman ve Hakan Cinemre, orta alanda Dorukhan Toköz, Hürriyet Gücer, Hasan Hüseyin Acar üçlüsü, sağ açıkta Ofoedu, solda Erkan Zengin ve forvette ise Bruno Mezenga 11'iyle çıktı.

Göztepe ise karşılaşmaya; kaldede Günay Güvenç, sağ bekte Tanju Kaygan, solda Canberk, stoper ikilisi Leo Schwechlen ve Emre Can Coşkun, önlerinde Gosso-Segbefia, sağ açıkta Tayfur Bingöl, solda Halil Akbunar ile çift forvet Umut Nayir-Adis Jahovic ilk 11'iyle başladı.

Tabi seyirci faktörünü de göz ardı etmek doğru olmaz. Anadolu kulüplerinin taraftar kültürünü en iyi yansıtan ekiplerin başında gelen Eskişehirspor ve Göztepe'nin saha içindeki mücadelesinin yanısıra tribünlerde de müthiş bir çekişme vardı.

Öyle ki emniyet güçleri maç öncesi yapılan aramalarda sandviç ekmeğinin arasına gizlenerek stada sokulmaya çalışılan yüzlerce meşale, maytap ve fişeklere el koymuştu. Buna rağmen maçın başlangıç düdüğüyle beraber taraftarlar ortalığı yangın yerine çevirdi.

Tribünden atılan meşaleler nedeniyle karşılaşmaya 27. dakikada 5, 35. dakikada ise 3 dakika ara verildi. Hem zemine hem de futbolculara zarar verme olasılığı bulunan bu tarz eylemleri onaylamamakla beraber, 2016-2017 play-off finalindeki objektiflere yansıyan manzaraların pandemi günlerinde tribünlerde yer alma özlemini pekiştirdiğini söylemeden geçmek olmaz...

Saat 21.30'da karşılaşmanın hakemi Ali Palabıyık'ın düdüğüyle başlayan dev maç, sahaya atılan meşaleler sonrası henüz ilk dakikadan durdu. 10 dakikalık bir temizliğin ardından hakem atışıyla yeniden başlayan mücadelenin ilk yarısı karşılıklı ataklarla geçti. 11. dakikada önce Erkan Zengin ile Eskişehirspor, sonrasında da atağın dönüşünde Umut Nayir ile Göztepe gole yaklaştı.

25. dakikada Göztepe'den Adis Jahovic, 30. dakikada ise Eskişehirsporlu Mezenga kaleyi uzaktan denediler ancak sonuç alamadılar. İlk 45 dakikanın son dakikalarında Eskişehirspor Erkan Zengin ile bir net pozisyonu daha harcadı. Oyundaki duraklamalar nedeniyle mücadelenin ilk yarısının sonuna tam 17 dakika ek süre eklendi.

45+12'de Göztepe Jahovic ile tehlikeli geldi. Makedon golcünün kullandığı etkili serbest vuruşu, Boffin güçlükle çeldi. Yalnızca 2 dakika sonra bu kez de Umut Nayir'in 6 pas içerisinde yaptığı tek vuruş direkten döndü ve Göztepe öne geçme fırsatını tekrar değerlendiremedi. Uzatma anlarında da oyunun durması nedeniyle karşılaşmanın ilk devresi 45+19'da, 0-0 sona erdi.

Gol sesi çıkmayan ilk yarının ardından ikinci devreye hızlı başlayan Eskişehirspor, Erkan Zengin'in asistinde Ofoedu ile 53. dakikada bulduğu kontraatak golüyle 1-0 öne geçti. Skoru lehine çeviren Es Es'te taraftar golün ardından sahaya attığı meşalelerde bir kez daha oyunun durmasına neden oldu.

Kalan kısımda baskısını arttıran Göztepe, aradığı golü bir türlü bulamadı. Eskişehirspor da zaman zaman yakaladığı kontraatakları değerlendiremedi. Yaşanan sakatlıklar ve tribünden sahaya atılan yabancı maddeler nedeniyle oyun ikinci yarıda da tıpkı ilk devrede olduğu gibi sık sık durdu.

İkinci yarının sonuna ise 11 dakika ilave edildi. Uzatma anlarında Göztepe oyunu artık 'doldur boşalt'a çevirirken, İzmir temsilcisi aradığı fırsatı 90+5'te buldu. Oyuna sonradan giren Aleksandre Kobakhidze'nin hücum yönünün sağ çaprazından içeriye çevirdiği topu ağlara gönderen Makedon golcü Adis Jahovic, karşılaşmanın bitmesine dakikalar kala skora dengeyi getirdi.

Normal sürenin ardından oynanan 15'er dakikalık iki uzatma devresinde de gol sesi çıkmayınca karşılaşma berabere sonuçlandı ve penaltı atışlarına gidildi. Süper Lig'e çıkacak son ekibi penaltı atışları belirleyecekti. Güney Kale arkasında kullanılan penaltı atışlarında Eskişehirspor’da ilk vuruşu Erkan Zengin kullandı ve tecrübeli oyuncu topu ağlara gönderdi. Göztepe’de ise ilk penaltı atışını maça uzatma dakikalarında beraberliği getiren Jahovic kullandı ve Makedon golcü de topu ağlara gönderdi.

İkinci penaltı atışlarında Eskişehirspor'da Mezenga ve Gözetepe'de Umut Nayir hata yapmadılar. Eskişehirspor’da 3’üncü penaltı atışını kullanan Kamil Ahmet Çörekçi topu dışarıya attı. Avantajı yakalamak için eline fırsat geçen Göztepe’de 3’üncü penaltı vuruşunu kullanan Kobakhıdze de topu üstten dışarıya vurunca ve eşitlik yine bozulmadı. Kırmızı-siyahlı takımda 4’üncü penaltı atışında topun başına geçen Uğur İnceman’ın vuruşunu kaleci Günay kurtardı.

Eline tekrar öne geçme fırsatı geçen Göztepe’de 4’üncü penaltı atışı için topun başına geçen Murat Akın topu kaleci Boffin’e nişanladı. Son penaltı atışlarında Eskişehirspor'da yılların deneyimli golcüsü Semih Şentürk’ün vuruşunu kaleci Günay yine kurtarırken, Göztepe’de ise son penaltıyı kullanan Sinan Özkan bu kez topu filelerle buluşturarak yakalanan üçüncü fırsatı değerlendirdi ve İzmir temsilcisine şampiyonluğu getirdi.

21.30'da başlayan ve yaklaşık 3.5 saat süren heyecan fırtınası 01.00 civarı sonlandı. Kutlamalar, kupa merasimi derken saat neredeyse gece 2'ye geldi. İftarda başlayan Süper Lig'e yükselme mücadelesi, sahur vakti yaklaşırken son buldu. Son yılların en heyecanlı finallerinden birinde kazanan Göztepe, 14 yıllık aradan sonra Yılmaz Vural yönetiminde tekrar Süper Lig'e yükselme başarısını kutluyordu.

Unutulmaz finalin ardından Göztepe; 2016-2017 sezonunda Yeni Malatyaspor ve Sivasspor’dan sonra Süper Lig biletini alan 3. ve son takım oldu. Diğer tarafta ise 2015-2016 sezonunda Süper Lig'e veda eden Eskişehirspor'da, bir yıllık 1. Lig macerasının ardından yeniden Süper Lig'e yükselme fırsatını değerlendirememenin hüznü vardı. Anadolu'nun iki önemli ekibinin karşı karşıya geldiği ve TRT SPOR'dan naklen yayınlanan maç, damaklarda unutulmaz bir tat bıraktı.

Bugün Göztepe, Süper Lig'e yükseldiği yıldan beri istikrarını koruyor ve orta sıralarda mücadelesini sürdürüyor. Finali kaybettiği günden beri maddi sıkıntılarla uğraşan Eskişehirspor ise maalesef 2020-2021 sezonunda TFF 1. Lig'den de düşmesi kesinleşen ilk takım oldu. Taraftarıyla, Bando Es Es'iyle ve uzun yıllar ligde kattığı renkle bu durumda olmayı hiç hak etmeyen kırmızı-siyahlıların, en kısa zamanda eski günlerine dönmesi dileğiyle...

Emre Ertekin

www.trtspor.com.tr 

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter