Oğuz Reşat Sipahi

www.sipahi.tk

Türkiye’nin en üst fitbol ligindeki tek İzmir takımı Göztepe teknik direktör İlhan Palut’un istifasının ardından oynadığı iki maçı altı puan ile kapatarak taraftarının ve şehrin stres katsayısını azaltmayı başardı. 

Bir haftada İlhan Palut Hoca’nın istifası dışında neler değişti? Birkaç önemli fark vardı… Öncelikle Başkan Mehmet Sepil adeta topa girdi, takımla daha yoğun zaman geçirmeye başladı. Camia bir araya gelmeyi başararak içe dönük kavgaları azalttı. Ve Peter Zulj geldi… Gelir gelmez "tak çalıştır" modem tadında fonksiyon gören transfere alışık olmayan gözleri mutlu eden Zulj iki maçta üç gol atarak altı puanda önemli rol oynadı. Göztepe armasına futbolcu olarak da hizmet etmiş iki kişi Yasin Güleryüz-İlhan Şahin ikilisi bu geçişte takımın yönetimine geçtiler. İki maçta da oyuna İlhan Palut Hoca dönemine göre daha fazla ve daha teknik direktör taraftarları tatmin eden müdahalelerde bulundular. İki maç için önemli bir değişiklik her maç girilen ama atılamayan pozisyonlar atılmaya başlandı. 

 

Bunlara ek olarak takımdaki en önemli fark şuydu ki %500 daha fazla dikine derinlemesine oynamaya başladılar. Haftanın karmasına giren Titi bile pek çok derin top denemesinde bulundu. Diğer bir fark da ceza sahasında birbirlerine pas verme ve ceza sahasında olası pasa/asiste hareketlenme geçme konusundaydı. Konyaspor maçında Zulj bu açıdan iki kritik ders verdi adeta iki olası golü (Konya maçında Göztepe’nin çocuğu Halil Akbunar ve N’diaye asistlerinin benzerleri önceki maçlarda da geliyordu esasında ama ya kimse olmuyor ya da top dağlara taşlara gidiyordu) hissederek maçın kilit adamı oldu.  

 

Takım iki maçta yedi gol attı, “Yurtta Zulj cihanda Zulj” cümlesine şimdiden mazhar olan Peter Zulj üç gol, Ndiaye bir gol asist yaptı. İki maçlık Zulj izlenimim Gülemre’den daha yaratıcı gibi değil ama daha bitirici ve pozisyon bilgisi çok iyi, takıma uyumu da üst düzey gol sonrası direkt asisti yapanlara koşması takdire şayan. Göztepe Ailesinin çocuğu Halil Akbunar iki gol iki asist. A Milli takıma, Şenol Güneş’e gözükmek için daha ne yapması gerek bilmiyorum. Berkan Emir iki asist ve Kubilay da mutluluk verici bir “Iniesta” pasıyla bir asistle katkıda bulundu altı puana, dünkü üçüncü golde Halil kadar baskıyı yapan Soner Aydoğdu’nun da katkısı yoğun. 

İrfan Can Eğribayat Konya maçında ilk devre oldukça etkileyiciydi lakin ikinci devre iki gol edi... Genç adam sezon başından beri her maç ortalama bir kez boşa çıkıyor ama hiç gol yemediydi siftah bu maçaymış... Konyaspor geçen sene diğer takımların Göktuğ’a yaptıklarına benzer şekilde her kaleyi gördüklerinde şutladılar biri gol oldu. Sanırım akan oyunda ilk uzaktan gol aynı zamanda Konyaspor’dan yediği ikinci gol... Tripic iki maçta da süper değildi ama Ndiaye’den daha iyi kanat işi gördüğü kesin… Gençlerbirliği maçında kaçırdığı gole kendi de inanamadı. Titi oynadıkça daha verimli olmaya başladı. Mihojevic de attığı golle Konya karşısında kilidi açan adam oldu. Obinna iki maçta kaç top kesti sayamadım kestiği topları oyuna aktarımına daha fazla kalite katabilmeyi başarırsa Göztepe’ye katkısı çok daha fazla olacaktır. 

Fırat Aydınus bazı yorumculara göre Göztepe’nin bir Konyaspor’un iki penaltısını es geçti bazılarına göre ise geçmedi. Burak Şeker ise kanımca Gençlerbirliği maçında sonuca etki edecek bir hata yapmadı. 

İlhan Hoca gitti takım altı puan aldı… İyi ki gitti ya da gitmese de alırlardı diyenlere ancak hayatta kontrol grubu yok diyebilirim. Kendisi istifa ettiği için Zulj farkını yaşayamadı en azından. İlhan Palut Hoca ile ilgili yorumlarım muhtemelen iq (zeka katsayısı) çok iyi ve üst düzey (üstün zeka olma olasılığı yüksek) ama yüksek zekaların çoğu gibi eq (duygusal zeka) nispeten zayıf izlenimim var. Göztepe’de yapamamasının ana sebebi de bu kanısındayım. Göztepe’de eq düşükler çok iş göremiyor. Bence oldukça iyi 10 üzerinden 8-9 maç öncesi hazırlık hocası ama maç sırasında oyuna müdahalesi çoğu maçta 10 üzerinden 5’in altında. Göztepe’de tribünde hemen herkes teknik direktör, bunu ironi olsun diye yazmıyorum pek çok kişi futbola 10000 saatten fazla kafa yorduğu için alaydan uzmanlaşmış hatta yetinmemiş diploma almış kafa sayısı az değil ve buna bağlı eleştiriler de büyük oranda haksız değil. Bu yüzden tribün en çok maç esnasındaki müdahalelere bakıyor, kötüyse sonuç da kötüyse kelle isteniyor. İlhan Hocanın Göztepe’den daha iyi malzemesi olan her yerde hele ki taraftarsız yerlerde çok başarılı olma olasılığı yüksek. Göztepe’de bir takvim yılını dolduran ender hocalardan son yarım asırda… İlhan Palut’a hizmetleri için bir kez daha teşekkür ederken bu mesajları halefi Ünal Karaman Hocaya da iletmiş olayım. 

Sonuçta… Eleştiriler maksimumken, Başkan Mehmet Sepil, İlhan Şahin, Yasin Güleryüz ve Göztepeliler kriz sürecini çok iyi yönetti. Dilerim Ünal Hoca Göztepe kimyası ile uyum sağlar vePazar günü Göztepe’miz Beşiktaş karşısında Süperlig’e son çıkışı sonrası ilk Üçlü Oligarşi deplasmanı puan ya da puanlarıyla dönmeyi başarır. 

 

(Kaynak Dokuz Eylül)

 

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter