Merhaba,
 
Bugün listede okuduklarımdan sonra mesleği ve uzmanlık alanı bu işler olan biri olarak bilgi paylaşmak istedim. 
 
Yaklaşık 4 yıl boyunca Samsung'un spor sponsorluklarını yönettim. Bu dönemde sports marketing konusunda oldukça fazla bilgi ve tecrübe edindim. Son 4 yıldır ise Türkiye inşaat sektörünün ilk 5 şirketinden bir tanesinin marka ve dijital pazarlama yönetimini gerçekleştirmekteyim.
 
Geçtiğimiz sezon Bursa'da oynanan Bursaspor - Fenerbahçe maçında Bursaspor'a göğüs reklamı sponsorluğumuzu ben yönettim. Bursa'da projemiz bulunması nedeniyle Bursaspor'u destekledik. Pazarlama açısından bakıldığı zaman çok başarılı geri dönüşler elde ettik. 
 
Bu sponsorluğun akabinde Bursaspor tüm sezon sponsor olmamız için bize bir bütçe önerdi. Ancak stratejik nedenlerden dolayı sıcak bakmadık. Burada telafuz edilen rakam ile Göztepemizin bugün anlaştığı rakama baktığımız zaman arada çok büyük bir fark olmadığını görüyorum. Hatta Süper Lig'e çıkmamız durumunda alacağımız rakam Bursaspor'un teklifi ile hemen hemen aynı! 
 
Ne yazık ki Türkiye'de sponsorluk bedelleri henüz olması gereken oranlarda değil. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray gibi takımların sponsorluk bedelleri ile diğer takımların sponsorluk bedellerini karşılaştırmak ise pek doğru bir yaklaşım olmaz. 
 
Pazarlamacılar olarak bu tip kararları verirken hedef kitle ve erişim gibi verileri fazlasıyla dikkate alırıız. Bursaspor örneğimden yola çıkarsak maçları izleyecek Bursaspor taraftar sayısının yanı sıra 1 sezonda oynayacakları Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor maçlarında ortaya çıkacak erişim oranı bütçeleri artırmaktadır. 
 
PTT 1. Lig için ise bu oranlarda bir erişim şansı ne yazık ki yok. Üstelik Folkart sadece İzmir'de proje üreten bir firma olduğu için daha geniş bir erişimi planlayarak daha yüksek bir bütçe önermesi mümkün olmazdı. Bunun sonucunda da çok iyi bir bütçe aldığımızı söyleyebilirim. 
 
Bu konuya 1 ev fiyatı olarak bakmak yanlış. Bugün Türkiye'de 1. sıradaki reklam veren sektör inşaattır. Yani medya kuruluşlarının en büyük destekçisi inşaat sektörüdür. Burada en fazla reklam veren firmanın 1 gazeteye 1 yıllık harcadığı reklam bütçesi 2 ev kadardır. Bu durumda 1 ev bedeli destek ciddi bir destek olarak görünür. 
 
Tabi bu söylediklerim bir profesyonel gözüyle düşündüklerim. Taraftar gözüyle baktığım zaman ben de rakamı az bulurum. 
 
Şu anda kulübümüz spor pazarlaması ve medya yönetimi konusunda gayet başarılı adımlar atıyor. Henüz yeterli noktada olmasak bile gidişatımız bu yönde. 

Mehmet Ortaç
 
 
 
 
 
 
Göztepelist maillistten alıntıdır

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter