-
Passolig, seyirciyi bitiriyor
Elektronik bilet tartışmaları yeniden alevlendi. Sistemi hayata geçiren ‘Passolig’i şu ana dek yaklaşık 300 bin kişi aldı; ancak tribünler bomboş. En somut kanıt; 76 bin kişilik Olimpiyat Stadı’nda Beşiktaş’ı sadece 5 bin futbolseverin desteklemesi. Hâkim görüş, 6222 sayılı şiddet yasası işlevsel hale getirilirse e-bilet’e gerek kalmayacağı yönünde.
Beşiktaş maçlarını hiç kaçırmazdı. Kombine satışları başladığında kulübün kapısına dikilir, kartını alırdı. Bazen karşılaşmaların heyecanına kapılır, otobüsle deplasmana gider, takımını hiç yalnız bırakmazdı. Siyah-Beyazlılar, Atatürk Olimpiyat Stadı’nda, Süleyman Seba sezonundaki ilk Süper Lig sınavını, Çaykur Rizespor önünde verecekti. “Stadyuma gitmiyor musun?” diye sordum. Verdiği cevap ilginçti: “Kendimi fişlettirmem. Oturur, evimde izlerim.” Boş tribünler görünce aynı düşüncedeki taraftar sayısının hiç de az olmadığını anladım. 76 bin 92 kapasiteli statta 5 bin kişi vardı. Gişelerdeki teknik arızanın giderilmesiyle 7 bine çıkan sayı, gerçekten şaşırtıcıydı.
Halbuki geçen sezon ilk hafta Olimpiyat’ta yapılan Trabzonspor müsabakasına gidenler 50 binden fazlaydı. E-bilet’in devrede olmadığı Avrupa kulvarında, Feyenoord ve Arsenal’e karşı Siyah-Beyazlıları 50-60 bin kişi destekledi. Rakamdaki artış, maç günü bilet satışının ürünüydü. E-Bilet uygulayıcısı ‘Passolig’in bilgilendirmesine göre; Beşiktaş adına yaklaşık 60 bin kart işleme alındı. Fakat bu istatistik, Çaykur Rizespor mücadelesine neredeyse hiç yansımadı. Kulüpler Avrupa randevuları için de ‘Passolig’ ile anlaştı.
Devler Ligi’nde, dün Galatasaray’ın, Belçika temsilcisi Anderlecht’i ağırladığı TT Arena’daki maça e-bileti olmayanlar alınmadı. Sarı-Kırmızılı futbolseverler bu durumdan hayli dertli. Cim Bom’un en etkili topluluklarından ultrAslan, sosyal medya üzerinden koltukların boş kalabileceğine işaret etti: “Bu kaosa son verin! Binlerce taraftar çözüm bekliyor.” Peşinden yönetime yüklenildi, “Kombinesini yenileyip Passolig almak istemeyenlerin hakkı gasp edilerek Passolig başvurusu yapmaya mecbur kılınmaktadır!”
81 ilde yaklaşık 300 bin ‘Passolig’ satıldı. Galatasaray 70, Beşiktaş 60, Trabzonspor ise 30 bini buldu. Geçen hafta anlaşılan Fenerbahçe’de de dağıtım başladı. Bu verilere karşın Süper Lig’in ilk haftasında, 9 maçta sadece 77 bin 600 kişi statlara gitti. Gelinen noktada, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun yeniden tartışmaya açıldı. Tribün terörünün önüne geçmesi öngörülen kanunla tanıştığımız e-bilet’in, olayları ne kadar önleyebileceği tam anlamıyla tespit edilemedi. Çünkü hadiseler çıktığında ilk sorumlu yine kulüpler. Kişilere ceza verilmesiyle ilgili şimdilik somut bir gelişme yok. Spor yazarı Turgay Renklikurt, “Sadece bürokratik kesimin düşüncesinden kaynaklanan sistemden sonuç alınabileceğine inanmıyorum. 6222’nin maddeleri işlevsel hale getirilirse e-bilet sistemine gerek kalmaz.” diyor. Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki Süper Kupa maçındaki hadiselerde hiçbir şahsın yaptırıma uğramaması da Renklikurt’u doğruluyor.
AVRUPA LİGLERİNDE E-BİLET UYGULAMASI ÇOK AZ
E-bilet’i kullanan ülkeler bir elin parmaklarını geçmiyor. İngiltere, İspanya ve Almanya gibi Avrupa’nın önde gelen liglerinde sadece kombine ve bilet satışı yapılıyor. İtalya, Arjantin ve Hollanda ise Türkiye’dekine benzer bir sisteme sahip. Macaristan’da e-biletin yanı sıra kimlik bilgileriyle beraber parmak izleri alınıyor. Türkiye’deki önemli bir başka sıkıntı da yurtdışından maç izlemek için gelenlerin hali. Mutlaka pasaportlarıyla e-bilet’e geçmeleri gerekiyor. Loca sahipleri de misafir ağırlamak istediklerinde konuklar e-bilet’e dahil olmak zorunda. Sonrasında loca kartına TC kimlik numaralarının yüklenmesiyle statlara girebiliyor. Hentbole de yönelen Passolig yetkilileri ise net: “Yasa gereği herkesin e-bilet alması şart.”
Şiddet yasası uygulansa e-bilet’e gerek kalmaz
Turgay Renklikurt (Spor yazarı): 6222 sayılı yasa maddelerinin uygulanması halinde e-bilet sistemine gerek kalmaz. Sadece bürokratik kesimin düşüncesi üzerine uygulamaya sokulan bir şeyden sonuç alınabileceğine inanmıyorum. 6222’de ‘taraftar liderleri ile görüşme yapılacak’ diye bir madde var. Sürekli olarak çözüm odaklı fikir alışverişi yapılacak, her statta teknolojik imkânlar iyileştirilecek... Bunlar kulüp ve federasyon tarafından organize edilecek. Yasanın tedbirleri de var. Ama bunlar devreye sokulmuş değil. Sokulmamakta da direniliyor.
Mevcut sistemin veri güvenlik riski var
Av. Şekip Hardal (Spor hukukçusu): Passolig uygulaması kanuni olsa da evrensel hukuk ve İnsan Hakları Mahkemesi’nin yerleşik içtihatları ile bağdaşmayan bazı sakıncaları içerisinde barındırıyor. Passolig, TCK’nın 135. maddesinde de tanımı yapılan kişisel verilerin kaydedilmesi suçunun dolaylı olarak işlenebilmesine imkân verecek problemleri beraberinde getirecektir. Özellikle veri güvenliği açısından özel hayatın gizliliğine ilişkin anayasal hakların ihlal edilmesi riski olduğu endişesi var. Pratikte pek konforlu olmayan bu uygulamadan orta vadede vazgeçileceğini düşünüyorum.
Yurtdışından gelen misafirim maç izleyemiyor!
Nurullah Sağlam (Gaziantep BBSK): Statlara giriş sisteminde bu kadar büyük ve hızlı değişim yanlış. Kapıda kalan binlerce kişi, Passolig’ini alamayan bir sürü insan var. Bunların bedelini kim ödeyecek? Sahaya kadar gelen gençleri çekemezsek ileride kim taraftar olacak? 6-7 yaşın üstündekilerden Passolig istiyoruz. Doğru bunun neresinde? Yurtdışından misafirim geldi. Maça götüreceğim, nasıl olacak? Adam loca almış, konuğuna karşılaşma izletecek, içeriye giremiyor! Biz hata yaptığımızda Federasyon ceza kesiyor. Hatalı kartların cezasını kim ödeyecek?
Kaynak: Zaman