GÜRKAN ERTAÇ-Yeni asır
Efsane futbol kulübüyle, yetiştirdiği birbirinden ünlü isimlerle İzmir'in en önemli semtlerinden olan Göztepe bir zamanlar ticaretin de merkeziydi... Göztepe Spor Kulübü, Sezen Aksu, Tekin Akmansoy ve Pakize Suda Göztepe'nin ünlü isimleri..
Siz hiç müziğimizin müzik devi Sezen Aksu'nun Göztepeli olduğunu ve iki kız arkadaşıyla semtte İzmir'in ilk kuaför salonlarından birini açtığını ve İzmir Kız Lisesi'ni bitirdiğini biliyor musunuz? Aksu, önceleri düğünlerde sahneye çıkıp solo antrenmanlarına başladı, daha sonra İzmir'de bu konuda bir gelişme gösteremeyeceğini anlayıp İstanbul'a göçtü ve orada müthiş bir yükselişle Minik Serçe oldu. Harika sesinin yanısıra, şarkı sözleri yazdı, besteledi, aranjmanlarına katkıda bulundu. Sanatınla ünlenmesinin yanı sıra, yardımseverliğiyle de gönüllerde tant kurdu.
YILDIRIM ÖNAL
Siz hiç, Türk Sineması'nın karakter rolleriyle ünlü Yıldırım Önal'ının Göztepeli olduğunu biliyor musunuz? Davudi sesiyle anımsadığımız Önal, semtin en sevilen kişileri arasındaydı. Dolu günün akşamına doğru, Cahit Sıtkı Tarancı'nın, "Haydi Abbas vakit tamam. Akşam diyordun, işte oldu akşam. Kur bakalım çilingir soframızı. Bitsin artık bu kalp ağrısı" dizelerine uygun şekilde bizim Göztepe'nin efsane futbolcusu Halil Kiraz'ın babası Kazım Kiraz'ın kasap dükkanının arkasında masayı kurdurur, cızbız köfte ve et mamullerinin yanısıra piyaz ve salata eşliğinde alkole olan tutkunluğunu giderirdi.
NÖRİ KANTAR
TV'de izlemeye doyamadığımız Kaynanalar dizisinin yaratıcısı Nöri Kantar tiplemesiyle alkışladığımız, pek çok film ve tiyatro oyununun vazgeçilmez ismi ve meddah geleneğinin son temsilcisi Tekin Akmansoy'un da Denizli Sarayköy'de doğduğu halde uzun yıllar Göztepe'de yaşadığını biliyor musunuz? Akmansoy, tiyatro, TV ve film hizmetlerini mükemmel yürütmesini bildi. Oynadığı filmler: 1951: Mezarımı Taştan Oyun, Kanlı Fırat, 1953: Kaderin Mahkumları, 1967: 501 numaralı hücre, 1974: Köyden İndim Şehire, Nöri Gantar Ailesi, 1975 Kaynanalar. Tekin Akmansoy, 1990 yılında kızı Arzu Akmansoy'la 'Sonradan Görmeler' dizisini çekti, son olarak da İki Aile dizisinde Tahir Pamukçuoğlu rolünü yaptıktan sonra inzivaya çekildi.
PAKİZE SUDA
Ve Pakize Suda... Babası Orhan Suda, bir zamanlar İzmir'de ünlü Demokrat İzmir Gazetesi'nin yöneticisiyken Pakize de sanatçı kimliğiyle öne çıkmıştı. Daha sonra gazete ve dergilere yazılar yazdı, şimdi Anadolu'yu gezerek hem gurme görevi yaparak yöre geleneklerimize ışık tutuyor, hem da pekçok konudaki röportajlarıyla gündemden düşmüyor. O da bir Göztepeli ve Sezen Aksu gibi İzmir Kız Lisesi mezunlarını arasında.
GAZİNOLARDA YARIŞ
Göztepe bir zamanlar Gazino kültürünün önemli bir semtiydi. Mez ve İskele gazinoları İzmir'in seçkin aileleriyle dolup dolup taşardı. Mez Gazinosu'nu Nazmi Bey, İskele'yi ise Hüsnü-Ali kardeşler çalıştırırdı. Mez Gazinosu'ndan söz açılmışken, futbolcu, "Bombacı" lakabıyla ünlü Halil Kiraz, efsane takım arkadaşlarıyla ilgili bir anısını naklediyor: "Bir gün Gürsel Ağabey (Aksel), Nevzat Güzelırmak, ben ve Özer Yurteri Mez Gazinosu'na yemeğe gittik. Rahmetli babamdan iki kilo kıyma aldık, soğan ve domatesle karıştırarak baharatlarla ortaya aşağı yukarı 10 kişiyi doyuracak bir köfte harcı çıktı. Tepsiye yaydık, fırına verdik. O sıralarda en gencimiz, çömezimiz Özer ya, Kocakaptan seslendi: "Kalk Özer, git kola al, bunun yanına". Özer gitti, o sıralarda her apartmanın karşısında böyle bakkal yok, gidiş, geliş hayli zaman alıyor. Özer gelesiye kadar, biz fırından çıkan köfteyi 3 kişi bitirdik, onu unuttuk. Özer elinde kola şişeleriyle gelince, bir şey bırakmadığımız için mahcup olduk ama o kadar da boğazlıydık o zamanlar. Gürsel Ağabey gazinodaki garsonu çağırdı: "Özer'e bir çipura ızgara yapın, benden..." dedi. Özer; fırında köfteden balığa transfer oldu. O devirde ağabeylere karşı gelmek kimin haddine.
MADRİD MAÇI
Göztepe'nin Avrupa'yı dize getirdiği yıllarda, 1967-68 sezonundaki Atletico Madrid maçına ayrı bir parantez koymak gerek. Alsancak Stadı'nın içine portatif tribünler konarak stadın kapasitesi 20 binin üzerine çıkarılmıştı. Basın tribününde, İspanyol gazetecilerle kucak kucağa, sırt sırta, bir koltukta üç kişi oturarak maçı izlediğimizi dün gibi hatırlarım. Tabii o zamanlarda saha koşulları bugünküyle kıyaslanmayacak derecede geriydi. Göztepe- Cardiff City (Galler) maçı için İzmir'e gelen İngiliz gazeteciler, Alsancak Stadı'nın santrada yuvarlaklaşan toprak zeminini gösteren fotoğrafını büyük basarak, "Aya ilk inen gazeteciler biziz" diye manşetten vermişlerdi.
Vefa insanların taşıyacağı en büyük duygu. Gençler, Efsane Göztepe'nin eski başarılı devirlerini, almanaklardan, dergilerden okuyor. Efsane Göztepe'nin o devirlerdeki başarılarını yeni nesillere anlatmaya çalışıyoruz da en önemlisi kalıcı bir eserle onu ebediyete taşımak.
İKİ GÜZEL HEYKEL
İşte Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Güzelyalı Parkı'na konulacak muhteşem iki heykel hazırlattı. Birinde Efsane Göztepe var, diğerinde de onun mimarı, hocaların hocası Adnan Süvari. Ki o Süvari, futboldaki bilimselliği Türkiye'ye, İzmir'e, Göztepe'ye taşıyan adamdır, Avrupa'daki en küçük gelişmeyi bile, pekçok lisan bildiği için getirmiş, Efsane'nin mimarlığını yapmıştır. Süvari Göztepe'ye olduğu kadar Milli Takımımıza da unutulmaz hizmetler vermiştir. Rusya'da 100 bin kişi önünde yine İzmirli Ayhan Elmastaşoğlu ve Fevzi Zemzem'in attığı gollerle Rusya'yı 2-0 devirişimizin hocası, taktik kahramanıdır. O zafer kazanan takımda, yine İzmir'den Nevzat Güzelırmak ve yaptığı kurtarışlarla Rusya Panteri olarak tarihe geçen kaleci Ali Artuner de yer almıştır.
BAŞARI DEMETİ
İşte Göztepe'nin gençlerin gururlanarak izleyecekleri heykellerde yazılan yazılar şöyle: Göztepe Spor Kulübü, 1925 yılında dönemin Valisi Kazım Dirik'in talimatıyla kurulmuştur ve ilk başkanı Fehmi Simsaroğlu'dur. Sporun farklı dallarında özellikle yelkende önemli başarılara imza atan Göztepe, futbolda 1939, 1942, 1943, 1944, 1950 ve 1953 yıllarında 6 defa İzmir Lig Şampiyonu olur ve yine bu alandaki en büyük başarısına, 1950'de Türkiye Futbol Birinciliğiyle ulaşır. Başarılar 1963-1970 yılları arasında doruğa çıkar. Göztepe Avrupa Fuar Şehirleri Kupası'nda 5 rakibini eleyerek bu kupada yarı final oynayan ilk takım olma onurunu yakalamıştır.
TİCARET MERKEZİ
İzmir'in en büyük tüccarları, işadamları o zaman Göztepe'de yaşarmış. Hakkı-Şevket Filibeli (Göztepe Başkanlığı yaptı), Hasan İkbal, Reşat Selamioğlu (Göztepe'de başkanlık yaptı), oğulları eski ünlü yelkenciler Ziya-İbrahim, Fehmi Simsaroğlu ve ailesi, Kemeraltı'ndaki ünlü Ekmekçibaşı Lokantası'nın sahibi Ahmet Altınbilek, oğulları Mehmet, Muammer, Muzaffer Altınbilek, bir lokantacılık sembolü Kemeraltı'ndaki Şükran Lokantası'nın sahibi Edip Bey, Göztepe'nin efsane yöneticilerinden Zeki Çırpıcı, kardeşi İbrahim Çırpıcı, Muhittin Ekiz, Alsancak'ın gözdesi Reyhan Pastanesi'nin sahipleri Ali Albay, Yusuf Erboy, Sabahattin Suvari (Göztepe'de başkanlık yaptı), Adnan Suvari (Efsane Göztepe'nin ünlü hocası), Hakkı Baykal, oğulları Baha ve Süha Baykal (Konak Belediye Başkanlığı yaptı), Dr.Mehmet Afşaroğlu, Kiraz Ailesi semtin ünlüleri.
İZ BIRAKTILAR
Sadece onlar mı; 50 yıl önce Şortan Pastanesini hizmete sokan Haşim Şortan, bir devre imza atan Gözümoğlu Sinemasıyla Niyazi-Cemal Gözümoğlu, Vali Konağı yakınından Remzi Güngör, eski Göztepeli futbolcu Alaattin (Alağa), 12 yıl muhtarlık yapan Berber Mehmet Erhun iz bırakanlar arasında.
Tarihi, zaferle dolu efsane
Hanginizin var, böyle şanlı tarihi... Kim oynadı yarı finali... Göztepeli taraftarlar, efsane futbol takımlarının Avrupa'yı titrettiği, şimdiki UEFA Kupası'na eşit Avrupa Fuar Şehirleri Kupası'nda yarı finale yükselişini haklı olarak yere göğe sığdıramıyorlar. 1963 ile 1970 arasındaki bir 7 yıllık süreç, üç büyükler dahil, tüm takımların gıptayla baktığı zaferlerle dolu. O devirlerde Türkiye'de iki takım vardı, Göztepe ve Eskişehirspor. Trabzonspor daha kurulmamıştı bile. Göztepe'nin Efsane 11'i gençlerin ezberlerini işgal ediyor, sakız gibi çiğneniyordu. Kime sorsanız, "ALİ- K.MEHMET, ÇAĞLAYAN- HÜSEYİN, B.MEHMET, NEVZAT- NİHAT- ERTAN- FEVZİ- GÜRSEL- HALİL'i şappadanak sayıveriyordu. Ayrıca devre devre büyük hizmetlerde bulunan, Ali İhsan Okçuoğlu, Danimarkalı Nielsen, Cenap, Ceyhan, kaleci Güngör, Cudi, K.Ali ve Fuji Mehmet'i nasıl unutabiliriz? Efsane Göztepe'nin tarihi sayısız zaferlerle dolu. Atletico Madrid, Roma, Olympique de Marseille, 1860 München, Petrolul Ploieşti, Bologna FC, Royal Antwerp FC, FK Vojvodina, FC Arges Piteşti, OFK Beograd, Ujpest Dozsa, Cardiff City, Roma, Gornik Zabrze ve US Luxembourg gibi takımlar önünde doyulmaz başarılarını izledik sarı-kırmızılı takımın.