Tanıl Bora-Radikal
koca glasgow rangers biliyorsunuz iskoç 4. ligi'nde çile dolduruyor. tarihi sezonlarını nasıl geçiriyorlar, başlarına neler geliyor, insan merak eder!
bu yaz dünya futbolunun en büyük olaylardan biri, glasgow rangers’in mali iflası sonucunda küme düşürülmesiydi. britanya’da alt kümelerde çile doldurmamış şampiyon yoktur, önceki yaz da arjantin’de koca river plate aşağı yuvarlanmıştı ama iskoçya’nın en fazla şampiyonluk kazanan kulübü olan rangers, şaka değil, adı üçüncü küme olan 4. lig’e yollanıyordu.
kulübün nasıl batıp rangers fc adıyla sıfırdan başlamak zorunda kaldığına girmeyeceğim. yeni rangers’in 4. lig’deki serencamına bakacağım. zira 19 ağustos’ta ıbrox park’ta east stirlingshire‘ı 5-1 yenerken 49.118 seyirciyle dünya futbol tarihinin en kalabalık 4. lig maçı rekorunu kırmaları her yerde haber oldu ama sonra unutuldular. (rekor 1961’deki bir ingiltere 4. lig maçındaydı: crystal palace-millwall, 37.774 seyirci.) oysa global futbolsevere düşen, bu kadim kulübü arada sırada yoklayıp halini hatırı sormaktır.
teknik direktör ally mccoist, rangers, bu sezonun iskoç taşrasında rahat bir gezinti olmayacağını söylüyor baştan beri. nitekim ilk haftalarda, köy maçlarına benzeyen deplasmanlarda zorlandılar. ilk haftada peterhead’de 2-2’yi son dakikada kurtardılar, sonra 2.517 kişiyle seyirci rekorunun kırıldığı annan’da 0-0 berabere kaldılar. rangers forveti fran sandaza, sahaların harp meydanına benzediğinden, rakiplerin ayağa dalmaktan başka bir şey düşünmediğinden yakınıyordu bu arada.
yeni ‘derbi’ bulundu!
sonra, üst üste sarsıldılar. 19 eylül’de evlerinde, challenge cup’ta 3. lig’den queen of the south’a elendiler. 7. haftada ligde ilk yenilgilerini tattılar. sonuncu sıradaki stirling albion deplasmanındaydılar. haşmetli misafirler kızmasın diye forthbank stadı’nın çimleri özenle bakımdan geçirilmişti. mahalli seyirci rekoru kırılmıştı yine, tribünlerde 3.751 kişi vardı. stirling’in teknik direktörü greig macdonald görevinin başında bulunamıyordu, nikâhı için tam o pazara gün vermişlerdi, adamcağız da izin alıp evlenmeye gitmişti. takımı 30 yaşındaki orta saha oyuncusu fagan yönetti.
futbolun cilvesi işte, rangers o gariban stirling’e 1-0 yenildi. rangers taraftarları, mccoist’i istifaya çağırdılar. mccoist’in, şampiyonlar ligi’nde takılan ezeli rakipleri celtic’in hocasınınkine denk bir maaş almak gibi bir ‘lüksü’ var ve göze batıyor tabii.
3. sırada takılı kalmıştı rangers. 8. haftada misafirleri, lider queens park fc’ydi. bu karşılaşmayı, ezeli rakipleri celtic’e inat, ‘orijinal glasgow derbisi’ diye kutladılar. zira queens park fc de bir glasgow kulübü ve ‘old firm’ ikilisinden daha eski bir kulüp: ta 1867’de kurulmuş. rangers’la queens park’ın ilk derbileşmesi, celtic’in kurulmasından 8 yıl önceye, ta 1879’a dayanıyor! ikisinin 1958’den beri ilk karşılaşmaları, hem dünya 4. lig seyirci rekorunun bir defa daha kırılmasına (49.463 kişi), hem de 2-0 kazanan rangers’ın liderliği ele geçirmesine vesile oldu. geçen pazar clyde deplasmanında da 2-0 kazanarak 2.’yle aralarındaki farkı üç puana çıkardılar.
rangers’ın hedefi açık: kümeleri birer birer çıkıp celtic’in yanına dönmek ve yine şampiyonlar ligi’ne katılmak. ama taraftarlar başka mutluluklarla fiyonk olmayı da biliyor. mesela takımlarının 1’den 11’e forma numaraları taşımasıyla. mesela ‘orijinal glasgow derbisini’ keşfetmekle. mesela challenge cup’un ilk turunda 3. lig takımı brechin city’i eleyince, ‘140 yıllık tarihimizde ilk defa üst kümeden bir takımı geçtik’ diye! ‘futbolun içinde bu da var’ şuuru dimdik ayakta. taraftar forumlarında birisi şunu yazabiliyor: “sorumsuz, uçuk transferlere sevindiğimiz, basiretsiz yönetimleri desteklediğimiz için iflastan ve şimdi 4. kümede olmaktan biz de sorumluyuz.” e, protestanların takımına da tam bu dünyevi çilecilik ahlakı yakışmaz mı?