Aynı şehrin takımları arasında oynanan maçların adıdır derbi… Her ne kadar diğer ülkelerdeki derbiler kadar dinsel, etnik veya politik farklılıklar barındırmasa da, kimilerinin “aynı şehrin düşman kardeşleri”, kimilerinin de “körfezin ayırdığı biladerler” olarak adlandırdığı Karşıyaka ve Göztepe derbileri ayrı bir heyecan ve ayrı bir tad barındırır içerisinde.
Dünyanın sayılı derbileri arasında gösterilen ve 16 Mayıs 1981 tarihinde oynanan maçla Dünya futbol tarihine ikinci lig tarihindeki en kalabalık karşılaşma olarak geçme rekoruna da sahip Karşıyaka-Göztepe derbisi, bu sene bayramın son günü Atatürk Stadı’nda oynanacaktır.
Bu maç öncesinde yaşanan, deplasman seyircisi olacak mı- olmayacak mı tartışmalarından dolayı bu derbiye her ne kadar gölge düşse de, Göztepe taraftarına tribünde %5’in üzerinde bir kontenjan verilmiş olması önemli bir adımdır. Çünkü derbiler taraftarlarla anlam kazanmaktadır. Ve, ülkemizdeki derbi maçlara deplasman seyircisi alınmaması uygulamasının yaygınlaşmaya başladığı bir dönemde, İzmir’de aksi yönde bir uygulamanın hayata geçiriliyor olması da ayrıca değerlendirilmesi gereken bir durumdur.
Bilinmelidir ki, derbilerde herkesin merakla beklediği sadece sahadaki mücadele ve maçın skoru değildir. Tribünlerin bu derbiye nasıl hazırlandığı ve taraftarların hangi şovlarla maça renk katacağı da aynı derecede merak edilmektedir.
Derbi rekabetinin yarattığı gerilimi, bazı taraftarların zaman zaman birbirlerinin yaşamlarına kast edecek boyutlara tırmandırmaları derbilerin tadının kaçmasına da sebep olmaktadır. Çünkü bu tür olaylar bir yandan ailelerin ve camiaların içine ateş düşürmekte, diğer yandan da güvenlik önlemleri adı altında tribünler ve taraftarlar üzerindeki baskıların, kısıtlamaların, yasaklamaların da gerekçesi olmaktadır.
Günümüzde şiddeti önlemek ve güvenliği sağlamak adına yapılan uygulamalar, bazen kolluk güçlerince bir takım haksız ve hukuksuz fiili durumların ortaya konulmasına da sebep olmaktadır. Müdahale adı altında sergilenen davranışlar, kimi zaman güç gösterisine kimi zaman da yetki aşımına dönüşebilmektedir.
Bu hafta sonunda oynanacak Karşıyaka-Göztepe derbisinin, bayram tadında geçmesini ve taraftarların aleyhine yönelik olarak devreye sokulan her türlü uygulamaların geri püskürtülmesi bakımından da bir milat oluşturmasını istemekteyiz.
Yaşanabilecek bir takım olumsuzluklardan dolayı mağdur olabilecek taraftarların da hakları olduğunu ve her türlü hukuki destek için derneğimizle bağlantıya geçebileceklerini hatırlatmak amacıyla aşağıdaki duyuruyu paylaşıyoruz.
Haklarımızı biliyor muyuz?
MAĞDURSANIZ VE ŞİKAYET ETMEK İSTİYORSANIZ…
Şikâyet, Cumhuriyet Savcılığına veya kolluk makamlarına (polis, jandarma) giderek maruz kaldığınız suçu ve biliyorsanız faillerini ve cezalandırılmaları talebinizi bildirmeniz demektir. Olayları kısaca anlatan bir dilekçe götürmenizde yarar vardır ancak zorunlu değildir.
GÖZALTINA ALINIRSANIZ...
Gözaltında susma hakkınız, yakınlarınıza durumu bildirme hakkınız, avukat isteme hakkınız vardır. Sizin ya da yakınlarınızın talebi üzerine Baro, vekaletname ve herhangi bir ücret istemeksizin avukat yardımında bulunacaktır. Öte yandan 18 yaşından küçükseniz, sağır ya da dilsizseniz veya kendinizi savunamayacak derecede malul iseniz
TALEBİNİZE GEREK OLMADAN AVUKAT YARDIMI YAPILMASI ZORUNLUDUR!
Gözaltı süresi en fazla 24 saattir. Bu süre 3 veya daha fazla kişinin işlediği iddia edilen toplu suçlarda savcı tarafından gözaltına alınmadan itibaren 4 güne kadar uzatılabilir. Bu sürenin uzatılmasına ilişkin savcılık emrine veya yakalama işlemine karşı siz, avukatınız veya yakınlarınız HEMEN SERBEST BIRAKILMAYI SAĞLAMAK İÇİN, SULH CEZA HAKİMİNE BAŞVURABİLİRSİNİZ.
Polis ancak kimliğini ispat edememiş kişileri "şüpheli şahıs" oldukları gerekçesiyle 24 saate kadar gözaltına alabilir. Bu halin dışında
GBT ARAŞTIRMASI (ARANAN ŞAHIS OLUP OLMADIĞINIZ) GEREKÇESİYLE GÖZALTINDA KALMANIZ HUKUKA AYKIRIDIR.
Hürriyeti tahdit suçunu işledikleri ve görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle ilgili polisler hakkında suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Gözaltı süresinin bitiminde çıkarıldığınız savcıdan ADLİ TABİBLİĞE SEVKİNİZİ İSTEYİN.
Eğer, gözaltında işkenceye maruz kaldıysanız DOKTORA RAPOR VERMESİ İÇİN ISRARLI OLUN. Gerekirse hastaneye sevkinizi isteyin.
Gözaltına alındığınızda; hakkınızda düzenlenen yakalama tutanağının, şüpheli ve sanık hakları formunun, üst arama tutanağının, doktor raporunun ve sevk veya serbest bırakılma işlemi ve sebebinin yazıldığı sevk/serbest bırakma tutanağının birer örneğini alma hakkınız vardır.
Savcılığa çıkartıldığınızda, eğer baskı ile kabul ettirilmiş ise, emniyet ifadenizi REDDETME HAKKINIZ VARDIR!
Gözaltına alınırken ya da gözaltında işkence ya da kötü muameleye maruz kaldıysanız; bunu mutlaka tüm ayrıntıları ile anlatın ve SAVCILIK İFADENİZDE YERALMASI İÇİN ISRARLI OLUN!
Savcı, ifadenizde yer alan işkence ya da kötü muamele iddianızı suç duyurusu kabul edip işlem yapılmalıdır.
Ayrıca siz de bir dilekçe ve varsa adli tıp raporunuzla birlikte SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN VE SAVCILIK NUMARASINI TARAFTAR HAKLARI DERNEĞİ’NE BİLDİRİN!
Savcılık ifadeniz alındıktan sonra ya serbest bırakılırsınız ya da tutuklama istemiyle sorgu hakimliğine çıkartılırsınız; sorgu hakimliğinde, eğer baskı ile kabul ettirilmiş ise emniyet ifadenizi ve savcılık ifadenizi RED ETME HAKKINIZ VARDIR!
Gözaltında maruz kaldığınız işkence ya da kötü muameleyi sorgu hakimliğinde de mutlaka TÜM AYRINTILARI İLE ANLATIN VE İFADENİZDE YER ALMASI İÇİN ISRARCI OLUN!
GÖZALTINDAN ÇIKINCA...
(serbest kalırsanız ya da tutuklanırsanız)
MUTLAKA ZAMAN KAYBETMEDEN BİZE BAŞVURUN!Derneğimiz gözaltı sürecinde maruz kaldığınız her türlü hak ihlalini belgeleyerek, savcılığa suç duyurusunda bulunmanızda ve diğer her türlü hukuksal girişiminizde size yardımcı olacak; iç ve dış insan hakları kuruluşlarıyla işbirliği halinde, maruz kaldığınız hak ihlallerine karşı etkin bir mücadele başlatacaktır.
Gözaltında maruz kaldığınız işkence ya da kötü muamelenin, bunların psikolojik ve fiziksel etkilerinin belgelenmesi ve tedavisinin yapılmasında gerekli yardımı sağlayacaktır.
UNUTMAYIN!
Gözaltı sürecinde karşılaştığınız her türlü hak ihlaline karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne BİREYSEL BAŞVURU HAKKINIZ VARDIR!
Uluslararası insan hakları hukukunun bu tek ve etkin yargı organına başvurunuz konusunda Taraftar Hakları Derneği size her türlü hukuksal yardımda bulunacaktır.
TARAFTAR HAKLARI DERNEĞİ
0553 337 53 35