Özkan Cengiz
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
www.ozkancengiz.net

Biliyorum sezon bitmedi, biliyorum hala yarım sezon var, biliyorum 3-5 maçlık bir seri yakaladık mı biz bu ligden çıkarız, biliyorum benim bu yazım fasulyeden nem kapıp demorilize olabilen Hocamız ve Futbolcularımızı stres altına sokabilir.

Ama zaten ben bu yazıyı yazmayı ertelesem de tribünde çiğdem çitleyen taraftardan, arkasına yaslananın gıcırdayan koltuğundan, rüzgâr da sallanan afişin tellere değmesinden etkileniyorlar o nedenle bir şey değişmeyecek yazıyorum.

Şimdi herkesin kabul ettiği bir sorunumuz var spor hadi sporu karıştırmayalım futbolun başında bir başı boşluk var, Sn. Serdar Samur idari ve mali kadroları kalite belgesi alacak kadar düzene soktuysa da futbol konusunda etkin olamıyor, çünkü futbol özellikle de Türkiye gibi profesyonel kelimesinin para almak olarak algılandığı ülkelerde farklı bir kimyada yönetiliyor. Etkenleri edilgenleri fazla ve karışık bir yapıya sahip.

Biz bu sorunu nasıl çözmeye çalışıyoruz. Oluşturduğumuz sportif direktörlük koltuğu ile, pekiyi bu koltuğun benzerleri var mı ülkemizde yok! Geçmişten günümüze bu unvanı alan çok insan oldu ama gerçekten bu koltuğun hakkını veren var mı tartışılır. Kişisel fikrim en başarılı sayılabilecek örnek Sinan Engin’in, Bjkspor’da yaptığı görevdir. O da çok uzun vadeli olmadı. İşte Türkiye’de örneği olmayan bu koltuğu bir türlü dolduramıyoruz.

Bence de doldurmamız imkânsız çünkü hem hocanın üstünde olacak hem başkan vekilinin altında olacak, hem hocaya karışmayacak, hem başkan vekilinin disiplinine uyacak ve bu dar oynama alanında Türkiye’nin en karışık camiası futbol camiası içinde oyuncuyu, basını, dış etkenleri düzenleyecek yoluna koyacak böyle bir adam yok. En azından ben tanımıyorum.

Uzun lafın kısası biz sportif direktör aradığımız sürece çözüm üretemeyeceğiz çözüm üretemedikçe kaosa gireceğiz döngü bu şekilde sürüp gidecek.

Amerika’yı yeniden keşfetmenin anlamı yok burası İngiltere değil oynadığımız lig premier lig değil burada oynayan oyuncular profesyonel kelimesini para almak olarak algılıyor. Profesyonel kelimesinin aldığı paranın hakkını vermek, kişisel kariyer planını yapmak, kendini bir marka olarak düşünmek, marka değerini düşürecek kötü performans, kötü olay ve başarısızlıklardan uzaklaşmak için elinden geleni yapmak olarak algılandığı ülkelerden çok uzağız. Tüm enstrümanları farklı olan bir yapıya tutup oradaki yönetim modelini hem de her şeyin başlangıç aşamasında getirmek intihardan başka bir şey değildir.

Türkiye’deki başarı modellerini etüt ettiğiniz de iki sonuç ile karşılaşıyorsunuz ya çok etkin futbolun içinden gelmiş dengeleri iyi yönetebilen bir başkan ya da aynı özelliklere sahip bir hoca, bu ikisinden birine sahip olan Türk takımları gerek Türkiye ekseninde gerekse de uluslar arası eksende önemli başarılar sağlamış.

İlk olarak Başkanımıza bakar isek Sn. İmam Altınbaş her ne kadar futbolu bilen, seven, oynayan biri olsa da futbol camiasından uzak oradaki dengelere uzak, hepsini bir yana bırakın yönetmesi gereken çok büyük bir yapı var bu yapının içinde Göztepe’ye ve futbol yönetimine vakit ayırması zor. Keşke Altınbaş Holding’in başında ailenin başka bir bireyi olsaydı da İmam Altınbaş sadece Göztepe ve Futbol ile ilgilenen aile bireyi olarak tam mesaisini bu işe ayırsaydı. O zaman belki birkaç tecrübe yılından sonra ideal bir kulüp başkanı olabilirdi. Ama bildiğim kadarıyla bu da şu anda imkansız. O zaman başarı modelimizdeki etkin başkan seçeneği bizim için yok.


Diğer seçenek neydi etkin Hoca, biz bu konuda neler yaptık. Sn.Kenan Oktay, Sn.Hıdır Akbaş, Sn. Mustafa Fedai, Sn. Akif Başaran, Sn. Erol Azgın ve Sn. Nurettin Yılmaz. Aralarındaki en kariyerli hoca Akif Başaran o da şimdi Sarıyer’in hocası yani bizim bir alt grubumuzda kariyerini devam ettiriyor.

Sn. İmam Altınbaş kurduğu her cümlede diyor ki Türkiye’ye örnek olacak bir yapı kuruyoruz. Her sene bir üst lige elele süper lige çıkacağız, Avrupa'da Real Madrid ile oynayacağız. Bu cümlelerden sonra bu söylediklerini yapacak takımın başına getirdiği kişiler işte yukarıda.

Hocalarım bana kızmasınlar ama bu şuna benziyor. Siz Alpet’i kuruyorsunuz ben Türkiye’de 5. Büyük akaryakıt dağıtım şirketi olacağım hedefi koyuyorsunuz. Sonra da Holding’e giderken sağda duran üç pompalı benzin istasyonundaki istasyon müdürünü Alpet’e Genel Müdür yapıyorsunuz ve Türkiye’de beşinci büyük olmayı bekliyorsunuz.

Bu mudur yani, 1950’de bir kuyumcu dükkânı olan bir grubu bu gün 2,5 milyar doları aşan ciroya ulaştıran, 2007 yılında Türkiye’nin en hızlı büyüyen ikinci holdingi yapan, Enerji’de, Finans’ta, Mücevherat’ta, Lojistik’te, Gayrimenkul’de faaliyet gösteren ulusal ve uluslar arası başarılara imza atan İmam Altınbaş Vizyonu.

Sn. İmam Altınbaş eğer söylediklerinin arkasındaysa buna göre hareket etmeli buna göre davranmalı buna göre yol haritası belirlemelidir. Bugün bir toplantı yapıp bu seneyi gelecek seneyi şekillendirmelidir. Bu seneyi sportif açıdan boş geçeceksek bu senenin diğer alanlarda (Tesis, Altyapı, Stadyum, Gelecek senenin takımı, hocası) dolu olmasını sağlamalıdır.

En kısa yoldan bu işin başına bu işi sürükleyebilecek, futbolcunun çekineceği, yönetimin gönül rahatlığı ile arkasını dönüp gideceği, Türkiye’de tek büyük yaratma hedefini taşıyabilecek ve hedefe gidebilecek vizyon ve kararlılığa sahip bir hoca ile anlaşmalıdır.

İsim mi istiyorsunuz işte isim derhal gidip “Hocam siz bu ülke de birçok ilki başardınız ulusal ve uluslar arası büyük başarılar kazandınız buyurun gelin bu ülke de bir ilk gerçekleştirin bir dünya kulübü bir tek büyük yaratın” deyip Sn. Fatih Terim’e imzayı attırmalıdır.

İmam Altınbaş’a, Altınbaş Holdinge yakışan, yarışmacı hakları satın alarak, tabutta röveşata yaparak son dakika son saniye golleri ile lig çıkıp sonra da tüm sıkıntıları hiç yaşamamış gibi 2,5 senede üç lig çıktık demek değildir.

İMAM ALTINBAŞ'A, ALTINBAŞ HOLDİNG'E YAKIŞAN BÜYÜK DÜŞÜNDÜĞÜ KADAR BÜYÜK OYNAMAKTIR.

Özkan Cengiz
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
www.ozkancengiz.net

 

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter