GöztepeLIST:Hayatınızdan ve kariyerinizden bahsedebilir misiniz?

Muhlis Dalçam:Ben küçüklüğümden beri Göztepeliyim. Fakat 1973 yılından beri gerçek kimliğimle kulübün içindeyim.Herhangi bir ikinci takım ya da üç İstanbul takımı beni en ufak bir şekilde ilgilendirmiyor. Yönetimlerde görev almam ise esas olarak Altyapı Derneği'nin kurulduğu 1991 yılında başladı. O tarihten beri çeşitli dönemlerde yönetim kurullarında görev aldım. Şu anda Göztepe Altyapı Derneği'nin başkanıyım. Göztepe Spor Kulübü Derneği'nin altyapıdan sorumlu üyesiyim. Göztepe AŞ'de de yöneticilik yapıyorum. Tuttuğunu koparan bir kimliğim vardır. Bu son bilet organizasyonunda da taraftarlarımıza daha iyi bir hizmet verebilmeyi amaçladık, stadlarımıza fiziki koşullardan dolayı gelmeyen taraftarlarımızı da stadlara çekebilmeyi diliyoruz. 1976-77 yıllarında Ege Üniversitesi iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun oldum.Yöneticiyim. Tepe Grubunda da yaklaşık 19 yıldır çalışıyorum. Bölge müdür yardımcısıyım. Uzun soluklu çalışmayı seviyorum. Hayalperest sayılmam ciddi ve yapılabilir işlerle uğraşırım. Tipik bir yengeç burcuyum. Çok sadık bir insanım. Şirketime, aileme ve Göztepe'me sadığım.

GöztepeLIST:Altyapı derneği tarihinden bahseder misiniz?

Muhlis Dalçam:Altyapı Derneği'ni 1991 yılında o zamanki yönetim kurulu arkadaşlarımızla biraraya gelerek kurduk. Hedefimiz hiçbir zaman olmayan tesisleşme ile uğraşmak ve altyapının olgunlaştırılmasıydı.Yıllardan beri de az çok birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Aslına bakarsanız Altyapı Derneği bir taraftar derneğidir ama biz taraftarlığımızı Göztepe'ye aktif şekilde hizmet ederek yaşıyoruz. Pekçok işin altında imzamız olmasına rağmen ön plana çıkmamamızın sebebi biraz da benim ve benden önceki yöneticilerin karakterinden kaynaklanıyor. Tesisleşme açısından hedeflerimize ulaştığımızı pek söyleyemeyiz ama bu sezon Göztepe altyapısından 8 oyuncuyu üst yapıya verebiliyorsa ki ben gelecek yıllarda bu sayının artacağına inanıyorum, en azından altyapı bazında birşeyler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor demektir. Derneğimizi sistemli çalışan, kulübün vizyonunu genişleten bir kurum olarak görüyorum. Gürsel Aksel Stadı'nda soyunma odalarımız, tenis kortlarımız, halı sahalamız var. Bunlar hep derneğimiz tarafından yaptırıldı. Bu işler yapılırken Göztepe için rakam olarak vermek istemiyorum ama gerek maddi, gerekse ayni yardım olarak çok ciddi yardımlar alınmış, oldukça külfetli miktarda paralar harcanmıştır. Burada bu tesislere katkıda bulunan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Fakat bunlara rağmen elimizde hala kendimize ait bir çim sahamız olmadığı gerçeğini de göz önünde tutmakta fayda olduğu kanaatindeyim.

GöztepeLIST:Derneğin üye sayısı kaç?

Muhlis Dalçam:Derneğin 43 üyesi ver. Dar kapsamlı bir dernek

GöztepeLIST:Göztepe futbol altyapısında nasıl bir yapılanma var?

Muhlis Dalçam:Bizim altyapımız yaklaşık 3-4 senedir özerk ki bunda Sayın Türkmen'in büyük katkıları olmuştur ve Sayın Gülmen de buna devam etmiştir. Bu özellikle profesyonel takmın başarı ya da başarısızlıklarından altyapının etkilenmemesi açısından önemli. Altyapımızda Yüksel Can ve koordinatörlüğünde 11 hocamız Gürsel Aksel ve Bornova'da ciddi bir spor okulu sistemi yürütüyor. Yaklaşık 500-600 arası öğrenciye hizmet ediyoruz. Bu hizmet sırf spor okulu olarak ta kalmıyor. Gürsel Aksel Tesisleri içinde başka yerlerden denenmek üzere gelen genç arkadaşlarımz için bir yemekhanemiz ve lojmanımız var. Bir okul ve amatör takımları izleme komitemiz var. Bu komitenin seçtiği gelecek vaad eden, yetenekli oyıncuları direk altyapımıza katabiliyoruz. Sonuç olarak her yönden ahlağı, kişiliği, bilgisi ile güçlü sporcular yetiştirmek için 10 senedir uğraşıyoruz. Bu iş uzun soluklu bir iş ve biz bu işin meyvelerini daha yeni yeni almaya başladık. Mesela geçtiğimiz aylarda yapılan genç milli takım seçmelerinde 8 futbolcumuz başarılı oldu. Yine bu sene üstyapıya 7-8 futbolcu verdik.Yeni gelen Bosman yasaları yetiştirici kulüpleri bir miktar zor durumda bırakıyor gözükse de, fazla sayıda futbolcu yetiştiren kulüplere de bir takım faydaları yok değil. 19 yaşında üst yapıdan başka bir takıma giden bir futbolcu eğer 14 yaşından beri altyapıdaysa klüp her sene için 40.000 Eurodan 200.000 kazanıyor.

GöztepeLIST:Peki bu bağımsız altyapı modelinin dünyada örnekleri var mı?

Muhlis Dalçam:Paris Saint Germain'de de benzeri bir yapılanma var. Hatta bizler kendimizi yönetici ve sporcunun yanında antrenör de yetiştirmek zorunda hissettiğimizden Yüksel Can'ı 22 Ağustos'ta İngilere'ye Dünya Koç Kusuna oradan da Paris'e Paris Saint Germain'e oranın altyapısını incelemesi amacıyla gözlemci olarak gönderiyoruz.

GöztepeLIST:Genelde arka planda kalmanızın sebebi?

Muhlis Dalçam:Bu benim kişisel davranış biçimim. Karakterim. Ben proje yaratıp, gerçekleştirmeyi seven biriyim. Ancak projelerim sonuçlandığı zaman ortaya çıkabilirim. Göztepe'ye hizmet etmek, altyapıyla, gençlerle uğraşmak benim hobim. Herkesin hobisi başka, benimki de bu. Öne çıkmak gibi bir endişem yok. Son günlerdeki demeçlerin amacı da açıklamaları birinci ağızdan net bir şekilde yapmaktı.

GöztepeLIST:18 yıllık karanlık dönemde sizce neler eksikti?

Muhlis Dalçam:Geçmişi zedeleyerek bir yere varamayız. Bence sorunu1982'den değil, 1960'dan beri hatta daha öncelerini inceleyerek aramalıyız. Tesisleşmede geri kalınımş. Ayrıca Göztepe'nin bir özelliği Göztepe kendi içine dönük bir kulüp. Sorunları kendi içinde yaşıyor, sorunlarını, kendisini, dertlerini tanıtamıyor. Kendi insanlarını ön plana çıkaramayan, İzmir kimliğini taşıyan, kendini satmayı iyi beceremeyen, belki de bu yüzden geniş vizyonlar yaratamamış bir camiayız.

GöztepeLIST:AŞ dönemi hakkındaki görüşleriniz.

Muhlis Dalçam:Ben de oradaydım, o açıdan çok fazla eleştiremem ama benim gözlemim onların bu konuya hazırlıklı girmedikleri şeklinde ama bunun için vakitlerinin olduğunu da sanmıyorum.

GöztepeLIST:Bu sene farklı bir kombine bilet satış kampanyası yürütüyorsunuz. Biraz bilgi verebilir misiniz?

Muhlis Dalçam:Dünyadaki kulüpleri incelediğiniz zaman beş kalem gelirleri olduğunu görüyoruz.. Futbolcu satışı, hasılat geliri, promosyon gelirleri, TV gelirleri ve şirkertleşen kulüplerde halka açılmadan elde edilen gelirler. Bunlardan TV gelirleri sabit,değiştremiyorsunuz. Göztepe'nin futbolcu satışından para kazandığını söylemek te abartı olur. Promosyon konusunda da henüz emekleme aşamasında bile sayılmayız. Bu bakımdan hasılat geliri arttırabileceğimiz ve yol alabildiğimiz tek kaynak. Bu sene kombine organizasyonunu ve sezon içindek ibilet satış organizasyonunu dernek olarak biz üstleniyoruz. Kombineler için Yeni Asır ile kampanyayı tekrarlıyoruz. Kombine ücretleri açık tam 102.000.000 TL, açık öğrenci ya da bayan 54.000.000 TL, kapalı tam 180.000.000 TL, kapalı öğrenci ya da bayan 90.000.000 TL, VIP 300.000.000TL. Yeni Asır ile yapılan kampanyada bu rakamlar 60 kuponda ya da 60 taksitte ödenecek ve bu rakama Yeni Asır da dahil ki gazetenin maliyeti 15.000.000 TL. Bu sezon bir ilk de tüm maçların fiyatlarının önceden belirtilmiş olması. Buna göre sezon içinde biletleri tek tek almak isteyenler VIP için 400.000.000 TL, kapalı numaralı ya da numarasız tam için 215.000.000 TL, kapalı öğrenci ya da bayan için 115.000.000 TL, açık tam için 129.000.000 TL, açık öğrenci için 72.000.000 TL ödeyecek. Bu miktarlar gözönünde tutulursa kombine bilet alan taraftarlarmız %20 ile %33 arasında değişen oranlarda kar edecekler.

GöztepeLIST:Bugünkü gazete ve televizyonlarda Göztepe hasılata kaldı şekilinde açıklamalar vardı.

Muhlis Dalçam:Hayır. Hedef hasılatsa biz geçen sene de bu hasılatları yaptık. Bizim hedefimiz bu sene taraftarımıza daha medeni bir hizmet sunmak. Cebindeki biletle maça geldiğinde on dakika içinde maça girebilceği, yerine oturup maçını seyredebilceği bir sistem kurmak istiyoruz. Bu amaçla Alsancak Stadı'nda kapalı tribünün sağ tarafında 1951 kişilik kısmı numaralı hale getidik. O kısımı ve kapalının diğer kısmını yağmur bile olsa her maçtan önce temizlemek istiyoruz. Numarasız kapalıyı da temizlemeye çalışacağız. Numaralı olmasının sebebi bir bilgi bankası oluşturmak. Göztepeliler kimdir? Nerede doğmuşlar, ne iş yaparlar bunları öğrenmek istiyoruz. Nasıl onlar bizi tanımak istiyorlar biz de onları tanımak istityoruz. Gelecek sene siz E tribününün 114 numaralı koltuğunu almıştınız, beğendiniz mi, başka bir yer istiyor musunuz, diyebilmek istiyoruz. Hizmet kalitemizi arttırmak istiyoruz. Başlarda hatalar olabilir ama sonraki dönemlerde hep birlikte daha iyi bir yola geleceğimize eminim. Bu arada mali disiplini de sağlamış olacağız. Kaç bilet sattık? Ne kadar kazandık? Bu paraları nasıl harcadık? Gelecek sezondan itibaren mali disiplini sağlayamayan ve tesisi olmayan kulüpler ligden düşürülecek. Artık bazı kulüpler eskisi gibi bir sezonda üç defa mali kongre yaparak bütçeyi değiştiremeyecekler.

GöztepeLIST:Geçen seneki veri tabanından faydalanıldı mı?

Muhlis Dalçam:Şu an elimizde ama hedef o rakamı daha da genişletmek. GöztepeLIST:Yeni Asır dışında satış nasıl olacak?

Muhlis Dalçam:35 kadar satış noktası belirledik. Bunlardan bir kısmında kredi kartı ile de satış imkanı olacak

GöztepeLIST:GözGözcardı olanlara indirim olacak mı?

Muhlis Dalçam:Evet %5 oranında.ama bir tek Gürsel Aksel Stadı'nda ve GözGöz Card Merkezinde olacak.

GöztepeLIST:Kredi kartına vade olacak mı?

Muhlis Dalçam:Evet üç taksit olacak ama tüm merkezlerde ve tüm kartlara değil. Geçen seneki taksitli kampanyalarda slip metodu kullanılmıştı. Oradan yaklaşık 2.000.000.000 TLlik bir zararımız oldu. Bu yüzden taksitli satışı yalnızca taksitcartlara yapacağız.GöztepeLIST:Göztepe Kredi kartına indirim?

Muhlis Dalçam:Kulüpten yapılacak alışverişlerde %5 indirim olacak ama o tarihe kadar kartların dağıtılmaya başlanacağını samıyorum.

GöztepeLIST:Peşin alanlara indirim?

Muhlis Dalçam:%5 indirim olacak.

GöztepeLIST:Geçen seneki biletlerin kopyalanması çok kolaydı, bu seneki biletlerde bu soruna bir çözüm getirilecek mi?

Muhlis Dalçam:Geçen seneki biletlerden daha iyi olacak.

GöztepeLIST:İnternetten satış?

Muhlis Dalçam:Şu anda organize etmemiz zor.

GöztepeLIST:Uniforce üyelerine dört taksit yapılması mümkün olabilir mi? 

uhlis Dalçam:Tüm gruplara eşit mesafede olmak açısından uygun olmadığı kanaatimdeyim.

GöztepeLIST:Bu seneki satışlar için hedef kombine rakamınız ne?

Muhlis Dalçam:En az geçen sene kadar satabilmeyi hedefliyoruz.

GöztepeLIST:"Göztepe camiası değil taraftarı büyük." cümlesine katılıyor musunuz?

Muhlis Dalçam:Yalan olmaz ama camiayı yaratan unsurlar bugüne kadar oluşmamışsa, bunda herkesin, bizim de, benim de katkım vardır.

GöztepeLIST:Narlıdere'deki tesislerin durumu?

Muhlis Dalçam:Bu sene için hedeflerimiz vardı. Gürsel Aksel'i düzeltmek, kulüp binamızı halletmek, kombineler. Bunlar halloluyor, sırada Narlıdere var. Henüz belediyeden geçmedi ama yakında geçeceğini tahmin ediyorum. Gelecek hafta Sayın Priştina'yı bu konuda birkez daha rahatsız edeceğiz.

GöztepeLIST:Narlıdere'nin uzamasından dolayı tesisleri Narlıdere yerine Urla'ya yapmak gibi fikirler var. Sizin görüşünüz ne bu konuda?

Muhlis Dalçam:Narlıdere'de belli bir altyapı var.Bu açıdan ilk yatırımı Narlıdere'ye yapacağız ardından Urla'ya geçeceğiz.

GöztepeLIST:Narlıdere ya da Urla için kafanızda bir son tarih var mı?

Muhlis Dalçam:2003-2004 sezonunun açıılışına kadar halletmemiz lazım.

GöztepeLIST:Sizce taraftar nedir?

Muhlis Dalçam:Başarı ve başarısızlıkta sevgisini verebilen topluluğa taraftar diyebiliriz. Bizim tarafatrımız çok ateşli bir taraftar. Genç ve dinamik bir kitle. Ama bazen özellikle başarısızlıklarda haksız eleştiriler de yapabiliyorlar. Dileğim önümüzdeki sezon yenme ve yenilmelerde daha sağ duyulu olmaları.

GöztepeLIST:Göztepe'deki en kötü ve en güzel gününüz?

Muhlis Dalçam:En kötü günüm 3-2'lik Turgutlu maçı. O maça çok değişik duygularla "Taraftarımıza teşekkür ederiz" pankartıyla çıktık. TV'den bile olsa tekrar seyredemeyeceğim bir maç. En iyi günümse Antalya'daki Rize maçı. Eşimle beraberdim. Ömrüm boyunca unutamam..

GöztepeLIST:Bu seneki bütçe sizce denk gelecek mi?

Muhlis Dalçam:Kaynakları doğru kullanmak için de dengeyi sağlamak için de elimizden geleni yapacağız.

GöztepeLIST:Sizce Digitürk parayı verebilecek mi?

Muhlis Dalçam:Bu bizim probleminizin değil ama birey olarak bana sorarsanız, digitürk olmasa bile bir şekilde çözüleceğine inanıyorum.

GöztepeLIST:Amatör branşlara bakış açınız.

Muhlis Dalçam:Hiçbir devlet sağlık, eğitim ve güvenlik hizmetinden para kazanmaz. Bunları görevi olduğu için yapar. Göztepenin amatör branşlarla insanlara spor yaptırması da devletin bu görevleri gibi temel bir unsurdur. Olmazsa olmazdır. Ama bunu için kaynakların yaratılmış olması lazım. Amatör şubeyi yaşatmak için finansını çözmek lazım. Öbür türlü bu şubeler ne yazık ki kapatılıyor, açılıyor, tekrar açılıyor ve bu da prestij arttırmaktan çok prestij yıkıcı oluyor.

GöztepeLIST:Kayıhan, Çalımbay, Renklibay üç farklı stilde teknik adam. Görüşleriniz?

Muhlis Dalçam:Bu konuda yorum yapmak istemiyorum ama insanların başlamadan eleştirilmesine karşıyım. Ali Osman Renklibay bizim gençliğimizde çokça izlediğimiz iyi bir futbolcuydu, benim açımdan da gençlere önem vermesi çok önemli.

GöztepeLIST:KSK-Göztepe rekabeti?

Muhlis Dalçam:Basketbol da, futbol da seyir oyunu. Seyircinin şovları seyir zevkinin artması açısından çok önemli ama rekabetin her iki taraftar için de sahada kalmasını diliyorum.

GöztepeLIST:Çok teşekkür ederiz.

Muhlis Dalçam:Ben teşekür ederim.

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter